vineri, 27 noiembrie 2009

A mai murit o casa. Langa Icoanei

Inca o demolare pe furis si fara respectarea legii, langa Parcul Icoanei, intr-o zona cu cladiri vechi, cu maxim doua etaje. Mai jos, foto si text de la Asociatia Prietenii Scolii Centrale. Aseara am trecut pe langa locul fostei case, m-am uitat peste gard: totul era nivelat, nu mai ramasese nimic, pana si copacii din curte fusesera eliminati. Sa asteptam deci frumosul bloc de sticla.

Asociatia Prietenii Scolii Centrale (APSC) a luat initiativa unui protest impotriva demolarii casei din EG nr. 1, printr-o reculegere cu lumanari ce a avut loc joi seara la ora 19:30. La actiune au participat membri ai asociatiilor APSC, Asociatia Salvati Bucurestiul si Asociatia Bucuresti, dar mai ales numerosi vecini de pe strazile Eremia Grigorescu, Cristofor Columb, intrarea Armasului si altele.

Dumnealor s-au aratat indignati de demolarea ce a avut loc saptamana trecuta in cartierul lor. Unii dintre dumnealor au constatat cu stupoare, dupa cateva zile in care nu au mai trecut prin zona, ca acea casa pur si simplu disparuse!

In acea zona se mai afla multe vile de o deosebita valoare arhitecturala si istorica, fara a fi incluse pe lista monumentelor istorice, exprimandu-si totodata ingrijorarea fata de soarta acestora. Astfel, din mai multe zeci de case si vile aflate pe str. E Grigorescu, doar 4 sunt pe lista monumentelor istorice. Una dintre acestea, Eremia Grigorescu nr. 16, a fost recent renovata, mansardata si extinsa, respectandu-se intrutotul stilul casei monument. Pe de alta parte, la EG nr. 10, locuitorii cartierului au semnalat o casa abandonata a carei proprietar, care a achizitioant-o acum mai multi ani, doreste sa o demoleze. Acea casa, spre exemplu, este de fapt un ansamblu, ce include o casa geamana, identica, aflata in fata ei, de data aceasta renovata si locuita de oamenii din zona. Este un exemplu foarte clar ca distrugerile sunt aleatorii, nu tin cont de tipicul si de valoare zonei, ele au loc pur si simplu acolo unde autoritatile sunt de acord sa dea autorizatiile necesare pentru demolare.

Locuitorii cartierului Icoanei si-au exprimat atat indignarea cat si nedumerirea pentru faptul ca autoritatile nu constientizeaza valoare istorica si patromoniala al acestor stradute aflate la 5 minute de Piata Romana si 10 minute de Piata Universitatii, in plin centru vechi de sfarsit secol 19. Cartierul Icoanei este o marturie a extinderii orasului la sfarsitul secolului 19, cand s-au creat aceste cartiere linistite, inverzite, valoroase arhitectural, pe un loc unde inainte se afla o mlastina (cu paraul Bucurestioara, azi disparut) si gradini sau livezi, cum a fost Gradina Librarului George Ioanid, pe locul careia acum se afla parcul cu acelasi nume si vilele clasate monument de pe strazile Polona, Dumbrava Rosie si bvd Dacia. Acest lucru este cu atat mai de neinteles, cu cat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, este si el un locuitor al zonei, pe o strada din imediata apropiere

De asemenea, participantii deplora faptul ca vecinii nu sunt consultati, in privinta acestor proiecte. Consultarea riveranilor pentru interventii inclusiv pe domeniul privat este o regula in alte tari din Europa de Vest (Olanda), nu si la noi. Acest lucru se vede in aspectul orasului, la ei pastrat peste secole, la noi mutilat in fiecare luna de cate un nou santier...Unii locuitori au adus in discutie inchiderea recenta a unei parti a strazii Dimitire Gerota, intre biserica Anglicaa si intersectia Dionisie Lupu cu Arthur Verona, ce ingreuneaza traficul si nu face, potrivit dumnealor, decat sa ofere unei cafenele din apropiere mai mult spatiu pentru terasa. APSC nu cunoaste detalii despre cum s-a aprobat acea interventie, langa Biserica Anglicana. Acele stradute sunt intr-adevar f aglomerate, fiind "scurtaturi" si alternative la bvd Macheru din imediata apropiere. Am informat insa pe acele persoane ca exista, de exemplu, o propunere mai ampla, pentru inchiderea strazii Gerota* pentru masini, pentru a lega Parcul Icoanei de parcul de la Casa Scriitorilor (acesta din urma a fost intr-o vreme vanat pentru a fi desfiintat si transformat in proiect imobiliar), marind astfel spatiul verde disponibil pentru locuitorii orasului. Proiectul acesta dateaza din anul 2006, initiat de ONGuri si sustinut de Ordinul Arhitectilor, insa punerea in practica a ideei nu a progresat de atunci. Vecinii au reactionat favorabil la prezentarea acestei idei, despre care ei nu stiau, in masura care, chiar cu pretul inchiderii unei strazi pentru trafic, uneste 2 spatii verzi in zona, spre beneficiul public.

Conform celor anuntate de APSC, participantii la protest au venit cu lumanari si candele pe care le-au aprins in fata gardului de tabla ce delimiteaza locul unde se afla casa si au lipit poze cu casa pe acel gard.

Ca urmare a acestei intalniri, in care am constatat numarul foarte mare de persoane indignate si ingrijorate de soarta cartierului Icoanei (suparare pe care si-au exprimat-o si in cursul dupamiezii de ieri cand am aut ocazia sa impart fluturasi si sa mai discut cu oamenii din zona), Asociatia Prietenii Scolii Centrale a decis sa se implice activ in crearea unui grup de actiune pentru zona Icoanei, care sa previna, prin toate mijloacele juridice posibile, si alte demolari in zona. Acest grup de actiune se doreste a fi un precursor al unei viitoare asociatii pentru Zona Icoanei.

Reamintim ca obiectivul principal al APSC ramane promovarea imaginii si intereselor Scolii Centrale din Bucuresti, in parteneriat cu aceasta, dezvoltarea unor proiecte extra-scolare cu elevii scolii si nu in ultimul rand blocarea proiectului de a construi un bloc turn de 14 etaje vizavi de Scoala Centrala la adresa str. Icoanei nr. 2-8 .

Iubitorii Bucurestilor vechi si locuitorii din zonele vechi amenintate de demolari (toate zonele se afla in aceasta situatie) sunt incurajati sa se contituie in asociatii prin care sa ceara autoritatilor protejarea acestor zone si la nevoie sa actioneze contencios impotriva deciziilor luate care distrug istoria si frumusetea orasului.
Pentru informatii suplimentare:

Romulus-Andrei Bena
Presedinte APSC
0751 022 892

* Comunicatul contine o greseala: nu e vorba de strada D. Gerota, fosta Calderon, fosta Icoanei. Este vorba de Pictor Arthur Verona, bucata dintre Dionisie Lupu si strada Icoanei.

joi, 26 noiembrie 2009

Paris Photo 2009 in Observator cultural

Am publicat un text pe marginea Paris Photo 2009, in Observator cultural.

"[...] Am ajuns la Paris Photo pentru prima dată şi i-am dedicat după-amiaza zilei de sîmbătă, 21 noiembrie, alegere de două ori neinspirată. Mai întîi, spaţiul expoziţional este imens, sînt expuse mii de fotografii din toate genurile posibile, ceea ce face imposibilă cuprinderea lor, vizual şi analitic, într-o singură zi. După ce am parcurs jumătate, ochii şi mintea refuzau informaţia. Apoi, alegerea unei zile de weekend a însemnat, fireşte, şi opţiunea pentru aglomeraţie. Mii de privitori, curioşi, fotografi ama-tori ori profesionişti – expozanţi sau aspiranţi – se înghesuiau pe culoarele strîmte şi în labirinturile demne de Grădinile de la Versailles tapetate cu imagini pline de culoare ori cu fotografii alb-negru [...]"

Citeste articolul integral: Regal foto la Carrousel du Louvre - Paris Photo 2009


marți, 24 noiembrie 2009

Revista foto Punctum, scoasa de Cosmin Bumbut

Revista Punctum va aparea trimestrial, intr-un tiraj de 2 000 de exemplare, si va putea fi gasita, incepind cu data de 30 noiembrie, in librariile Carturesti si la magazinul de echipamente foto F64.

Numele revistei este inspirat de termenul folosit de semioticianul francez Roland Barthes in volumul Camera luminoasa: „Punctum tisneste din fotografie ca o sageata, strapungindu-te. Cuvintul vine din latina si desemneaza rana, incizia, semnul lasat de un instrument ascutit. Punctum-ul unei fotografii este intimplarea aceea subtila care te raneste si te patrunde“.

www.punctum.ro

luni, 23 noiembrie 2009

Cartes de Paris - FOTO

Cateva impresii dupa 4 zile de vacanta la Paris:

- Blue Air rulezz, avem niste piloti foarte tari. Au decolat pe o ceata infernala, aceeasi ceata a tinut la sol avioanele la Timisoara in dimineata plecarii mele. La Bucuresti, baietii nu au avut niciun stres sa se ridice in aer, ca doar au aparate pe bord.

- Parisul e plin de cersetori rom-ani, extrem de nepoliticosi si agresivi. Am asistat la incidente urate, mai ales verbale: ii injura in romana pe oameni, dau drumul la manele de pe telefoane ori boxe improvizate, agata copile de liceu in metrou etc. Repet, descriu doar ce am vazut in cateva zile.

- Dincolo de latura asta, Parisul ramane cel mai frumos oras din tot ce am vizitat pana acum. Si cred ca m-as muta aici, parca renunt la ideea cu Barcelona. Am vizitat in plus fata de datile trecute La Defense, un alt fel de Paris, modern si impresionant, insa rece si destul de auster. Si am descoprit noi colturi in Cartierul Latin.

- Am mancat excelent in acelasi Cartier Latin, atat la fast-food-uri - crepe salee, cat si intr-un restaurant traditional - La Grange (Grajdul), foarte ok la preturi. Pe langa gustarea a tot felul de branzeturi, am baut si noul Beaujolais.

- Am ajuns din nou la Orsay, la impresionisti, pentru o reintalnire cu unele dintre operele lui Van Gogh.

- Salonul de fotografie, Paris Photo, era plin de lume si s-a dovedit a fi ultra obositor. Nu am fost inspirat sa-i dedic doar o jumatate de zi, trebuia impartit macar intre doua zile pentru ca erau mii de imagini, efortul de privire si analiza era urias. Am preferat sa sar unele tari si artisti pentru a nu ma limita la a bifa pretextul pt care venisem la Paris. Am asistat si la o conferinta, a fotografului Roger Ballen.

- Am aflat ca urmeaza sa fie inchise doua muzee: Montmartre si cel din Palais du Luxembourg. La ultimul am intrat la o expozitie superba Tiffany, celebrul vitralist - nu cred ca avem un cuvant dedicat in romana.

- Sambata seara am mers, cu prietena care m-a insotit, prin barurile din Marais, acolo unde se concentreaza viata de noapte a Parisului, in toata diversitatea si culoarea ei. A plouat cu vin, in baruri, si cu stropi de apa, pe drumul de intoarcere la hotel... iar noaptea a fost perfecta.

- In ultima zi, am ajuns intr-o piata cu produse traditionale. Vizualul si olfactivul au fost rascolite.

- Si gata. Am revenit in tara duminica, in aplauzele pasagerilor. Oare aplauda si cand ajung cu busul, la statia de destinatie? Nu cred ca pe drum i-a incercat vreo emotie pentru ca am mers foarte lin & am ajuns repede, in doar doua ore jumatate.

Sa nu uit. Am calatorit in acelasi avion cu Florin Piersic, seniorul, un monument de bun simt. Cand a trecut pe langa noi in aeroport, l-am salutat. S-a abatut de la drum, a venit la mine, mi-a strans mana si ne-a salutat cu maxima reverenta. Chapeau, cher acteur! Cat contrast intre domnia sa si multi, prea multi conationali strambi la suflet si la inima, aflati in acelasi avion cu noi.

Am incarcat pe Flickr mai multe fotografii. Nu sunt toate reusite, imi asum asta, am diverse scuze: stangacie uneori, manevrarea defectuoasa a obiectivului de imprumut, graba pentru ca am avut 4 zile in care m-am si plimbat enorm, lenea de a cara mereu trepiedul - desi seara am mers cu tarnacopul la brat etc.