vineri, 30 octombrie 2009

Fir-ati ale dracu de ciori imputite! Unde esti tu Antonescule sa-i omori pe tigani?

Este ca v-am atras atentia cu un asa titlu tolerant si prietenos? Zilele astea vedem si auzim o campanie menita sa atraga atentia asupra laturii umane a tiganilor pe care ii desconsideram la pachet. Cu alte cuvinte, nu dam nicio sansa unui tigan care ar ajunge in apropierea noastra si instant ducem mana la geanta, la nas si ne incruntam scarbiti. Chiar daca [r]omul e curat imbracat, nu are nimic suspect ori miroase a parfum.

Eu si tiganii

Din pacate, am fost educat in spirirul urii fata de tigani, atat de raspandit in familia crestina romaneasca. Antonescu era evocat mai mereu cu nostalgie ca fiind panaceul problematicii tiganesti. In ceea ce ma priveste, nu am amintiri directe placute legate de etnia tiganeasca. In clasa intai am fost obligat sa stau cu un copil tigan in banca si am luat paduchi de la el - dovada clara ca toti sunt niste nespalati, nu-i asa? Iar peste ani, un grupulet de tigani mi-a ars cateva palme si mi-a furat ceasul si niste bani - toti sunt niste hoti, nu-i asa?

Cu toate aceste premise pozitive care intareau mesajul tolerant al familiei mele, m-am incapatanat, cand am inceput sa gandesc critic curricula servita de ai mei, sa nu ii bag pe toti in acelasi ceaun. M-am incapatant sa-i judec individual si astfel am reusit sa am cativa prieteni tigani, oameni isteti, curati, asemenea majoritatii as zice.

Expresii cu tigani

Pe partea lingvistica, va propun o inspectare a expresiilor/ situatiilor de limba care arata intoleranta majoritatii crestine romanesti fata de etnia tiganeasca.

- Nu fi tigan! - nu fi lacom, nu cere/ nu lua mai mult decat se cade;
- A se ineca ca tiganul la mal - sa ignoram cacofonia pentru sens: a esua chiar inainte de final, pe ideea, nu-i asa, ca tiganul e mai prost;
- Tiganul, tot tigan - folosit si cand nu e vorba de un rom, cu varii sensuri negative: nesimtitul, tot nesimtit etc.;
- Tiganie - mizerie, dezordine;
- Te dau la tigani - stim, da? amenintarea suprema pe care o lansau parintii asupra copilului obraznic;
- Murdar ca un tigan;
- Fura ca un tigan etc.

Articole reflexive

Am publicat pe Ziare.com, in urma cu un an si ceva, mai multe texte ale unui cititor tigan in care acesta povestea greutatile de adaptare si prejudecatile de care se loveste zilnic in comunitatea romaneasca in care locuieste. Iata linkuri catre doua din textele sale:

- Spuneti voi ce sunt: tigan, rom, roman, european sau nici una?
"[...] Si eu si sotia mea provenim din familii care au locuit in mijlocul romanilor. Sotia mea este invatatoare, iar eu sunt consilier juridic. Nici sotia si nici eu nu stim limba tiganeasca (nu zic romani ca nu stiu ce inseamna). Cam 95% din prietenii mei au fost romani si putini aveau obrazul sa-mi zica "tigane" in fata. In spate, tot asa imi spuneau, chiar daca in afara de faptul ca eram "tuciuriu" eram perfect ca si ei [...]"



- Romania are tiganii pe care ii merita, spune Gheorghe
"[...] Tiganul tot tigan ramane. Normal, nu poate deveni altul din punct de vedere etnic. El poate avea insa diferite cetatenii, indiferent care ar fi aceasta. Tiganul din Romania nu poate fi scos din contextul general in care traieste. Pot insa sa spun ca Romania si romanii au tiganii pe care ii merita, asa cum Spania are tiganii pe care ii merita. Spunea cineva foarte bine: de tiganii din alte tari (Italia, Germania, Franta etc.) sunt altcumva decat cei din Romania. Romania este profund bolnava, dupa cum si tiganii din Romania sunt la fel [...]"

- Mi-am amintit de un editorial publicat de mine pe Ziare.com: Rromii, produsul de export al Romaniei?

Curios sa afli mai multe despre tigani, dincolo de eventuale prejudecati? Intra pe www.sper.org.ro, unde sunt informatii despre campania "Cunoaste-i inainte sa-i judeci".

Mediavacs, Mediafax... media lipsa

La oamenii astia a fost concediata corectura sau nu a existat vreodata? Dar de un coordonator care sa bage un ochi macar pe hp nu ati auzit dragilor? Greseala semnalata de mine, ieri, in titlul unei stiri de pe Mediafax + liota de erori din textul aferent se regasesc inca pe hp si azi. Iar titlul gresit este folosit si la video, culmea e numele primei stiri din player. Profesionisti!


Vezi si: Si Mediafax da cu bata in titlu si in text

joi, 29 octombrie 2009

Men's Health are concurenta pe Internet: noul site Esquire

S-a lansat noul site Esquire, ceea ce nu e o noutate pentru mine dupa ce am comentat critic pe pagina lor de pe Facebook pe marginea vechiului site. Atunci au lasat de inteles ca se lucreaza la ceva si iata ca a aparut noul lor site. Ca design, arata foarte bine, dar...

CONTENT: doar ce este in revista, nimic creat special pentru site. Ce-i drept, putem comenta la finalul textelor puse pe net si putem acorda un rating articolelor.

INTERACTIVITATE: pe site, doar comentariile de la finalul articolelor. Stiu ca multi considera desuet forumul, dar el este inca necesar si util manifestarii comunitatilor - aici el lipseste. Altfel, avem legaturi catre Twitter si Facebook.

CAUTAREA: nu merge. Am cautat "esquire" si nu mi-a gasit nimic. Ok, nu apare in articole cuvantul, dar este in pagina de Abonamente. Nu e o rusine sa folositi intern Google, e chiar mai bine si nu mai omorati programatorii cu search engine propriu, de obicei prost pe orice site.

RANDOM articole fara link, in primul ecran. Altfel, ce rost mai au?

MENIUL: fain ca design, dar la maus over pe categorie ar fi normal ca sectiunea din stanga sa fie aliniata cu detaliul text + foto din dreapta, nu?


Si Mediafax da cu bata in titlu si in text

UPDATE: Daca Money.ro a modificat imediat greseala semnalata de mine si a comentat pe blog, joi, la 22:30, stirea de pe Mediafax e tot varza cap [titlu] coada [corp text]. Cu alte cuvinte nimeni nu verifica articolele postate, nimeni nu se uita daca a scris cineva despre ei [Mediafâs]. Premium!!!

Am semnalat mai devreme o greseala intr-un titlu de pe Money.ro si am scris ca nu exista nicio scuza, din pdv-ul meu, pentru erori in fruntea unei stiri. Iata ca si Mediafaxul o comite, de data asta cu o litera lipsa: "Sute de sindicalişti de la metrou au protesat la Ministerul Transporturilor". Nu, nu vanez erori, vad ce-mi vine pe RSS si ma zgarie pe retina neatentia/ indolenta/ prostia.

Oricum si textul stirii e plin de greseli. Am citit doar prima parte, nu am timp si nici motive sa le fac eu corectura:

"Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), a spus la începutul mitingului că a cerut şi Preşedinţiei şi Guvernului să le rezolve problemele, dar că ambele instituţii au trimis Ministerului Transporturilor cererea de soluţionare. "Deci nu au vrut implicare. Au pasat responsabilitatea şi Preşedinţia şi Guvernul", a susţinut liderul sindical.

Sindicaliştii au au avut o discuţie cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, care le-a promis că săptămâna viitoare, în şedinţă de Guvern, se va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex.

Rădoi a informat sindicaliştii din faţa Ministerului Transporturilor că vor continua protestele, deoarece nu au obţinut "nimic clar din partea Guvernului şi că este posibil ca, dacă săptămâna viitoare nu se aprobă bugetul, pe 15 noiembrie să se ajungă la grevă generală la metrou".

"Se pare că trebuie să manifestăm în continuare. Nu s-a aprobat în şedinţa de ieri (miercurii- n.r.) decât Memorandumul privind solicitările noastre şi, în aceste condiţii, nu ne putem opri din acţiunile de protest", le-a spus Rădoi sindicaliştilor.

El le-a mai spus [repetitie - nota Ovidiu Draghia] acestora că, dacă nu se rezolvă problemele, vor depune la 1 noiembrie, la Ministerul Muncii, cererea de conciliere privind conflictul de muncă, iar în_15 noiembrie s-ar putea ajunge la greva generală [...]"

Nu ma mira ca redactorul a pierdut virgule pe drum. Si asa a facut exces in text! Distrati-va cu alte greseli frumoase, citind cu rabdare articolul - am pus si nofollow ca nu merita altceva bataia asta de joc. Ups, ma intreb: ma cearta Mediafaxul ca am preluat mai mult de 400 de caractere din textul sau premium?

Redactii cu profesionisti, ce mai...




Trafic.ro vine cu jucarii noi

Trafic.ro devine tot mai interesant si mai ludic, daca pot face afirmatia asta. Recunosc ca ma uitam mai degraba la clasamente pe Trafic.ro, iar pentru datele site-urilor administrate utilizam strict Analytics, in ciuda modificarilor aduse de site-ul NetBridge.

Acum cateva minute am aflat via un newsletter ca Trafic.ro ofera jucarii noi pentru administratorii site-urilor si pentru utilizatori, in special pe partea de facilitare a accesului la informatiile cuprinse deja de site-ul de monitorizare.

Ma bucur sa-l vad printre autori pe colegul Daniel Buca. Abia astept sa-i testez aplicatiile. Mai jos, la cald, aplicatiile anuntate:


trafic.ro Infobar - Extensie Google Chrome
O extensie pentru browserul Google Chrome care afseaza o iconita trafic.ro pentru siteurile inscrise. Utilizatorii pot accesa informatii suplimentare la click pe iconita trafic.ro. Autor: Puiu Hrenciuc.

offTrafic
Puteti vizualiza in timp real direct de pe siteul dvs. vizitatori pe ultimele 24 ore, 7 zile, 24zile dar si vizitatori online. Toate impreuna cu graficul pe ultimele 5 zile. Autor: Tripon Andrei.

Dynamic XP site status wallpaper
O aplicatie simpla (chiar minuscula) continuta intr-un URL care poate fi folosit ca si desktop wallpaper in orice sistem de operare care permite un wallpaper HTML, utilizatorul putand vizualiza in timp real statusul siteului web. Autor: Brad Doru.

TinyTrafic
Mini-interfata trafic.ro pentru cei care folosesc in mod frecvent internetul de pe telefoanele mobile. Autor: Georgian Jipa.

traficAir
traficAir este o aplicatie desktop ce te ajuta sa urmaresti statisticile site-urilor inscrise in trafic.ro . Autor: Aurelian Sandulescu.

Traffic Tools
Traffic Tools este o colectie de aplicatii menita sa va ajute sa aveti o imagine cat mai buna asupra site-ului dumneavoastra si a concurentilor. Autor: Buca Daniel.

Trafic Comparat pentru .Ro
Comparatii de trafic pentru maximum 4 site-uri din trafic.ro. Autor: Buca Daniel.

Gadget Windows: Vizitatori
Puteti vizualiza in timp real direct de pe desktop numarul de vizitatori pe ultimele 24 ore si 7 zile. Autor: trafic.ro.

Top categorii
Widgetul returneaza top 5 pe o anumita categorie. Autor: trafic.ro.

Vizitatori 24h 7zile
Widgetul returneaza vizitatorii unui site in ultimele 24 de ore si in ultimile 7 zile. Autor: trafic.ro.

Vizitatori zi
Widgetul returneaza numarul de vizitatori ai unui site in ziua precedenta. Autor: trafic.ro.

Money.ro - site premium, agramatism premium

Lucrez de ani de zile in redactii on-line si stiu ca apar frecvent greseli pentru ca stirile se scriu la foc continuu si mai este stresul indus de dorinta de a da primii o informatie. Ok, si totusi. Nu am acceptat si nu am inteles niciodata greselile din titlu! Acolo este locul cel mai vizibil si nu exista nicio scuza pentru erori, in acest caz.

Site-urile romanesti au adesea redactii lipsite de corectori si angajeaza redactori slab pregatiti ori neatent monitorizati - am corectat sau am evitat astfel de situatii, pe unde am lucrat. Azi, o greseala urata de tot de pe site-ul premium www.Money.ro: "Radu Berceanu: Preţurile autostrăzilor din România este foarte mare din cauza întârzierilor (VIDEO)", desi ministrul e citat corect in articol. Stirea a fost actualizata la 11:17 si pana la 13:20 nimeni nu sesizase greseala oribila din titlu. Oare pentru ca nu a avut cine?

Click pe foto pentru a o mari:



update: in urma postului de pe Twitter, greseala a fost corectata. Bun.

Orasele mele


miercuri, 28 octombrie 2009

Interviu cu fotograful Alex Galmeanu: E necesar un muzeu al fotografiei

Joi apare un nou numar al revistei Observator cultural unde este publicat si interviul luat fotografului Alex Galmeanu. Am discutat despre site-ul sau, www.muzeuldefotografie.ro, despre copyright-ul imaginii pe Internet si despre dragostea noastra pentru Bucurestiul vechi. Mai jos un preview, joi pun link catre articolul in-extenso. Cumparati revista de la chioscuri pentru a citi interviul si a vedea trei fotografii inedite din colectia Pompiliu Galmeanu.

"Blogosfera nu are încă putere

Am văzut că urmăreşti site-urile care publică imagini/ articole inedite cu Bucureştiul vechi - într-un articol citezi Rezistenţa Urbană. Ce impact au ele din punct de vedere al acţiunii, al apărării monumentelor aflate în pericol? Mişcă autorităţile în vreun fel?
Autorităţile nu cred că sînt mişcate în vreun fel, nu pot să menţionez nici un precedent. Blogosfera în sine nu are prea mare putere, nu încă. Dar pînă la urmă o avalanşă începe întodeauna cu o simplă vibraţie. Monumentele trebuie păstrate, este o necesitate. Bucureştenii încep să înţeleagă acest lucru. Sînt tot mai multe voci ce protestează. Ciudat este că mulţi dintre apărătorii oraşului sînt oameni foarte tineri. Veteranii capitalei dau dovadă de o nefirească indiferenţă [..]"

Citeste interviul integral

luni, 26 octombrie 2009

Referendumul pentru parlament unicameral are site

Am observat in cursul zilei de luni o reclama care ruleaza pe cateva site-uri media, cu trimire la www.parlamentunicameral.ro. Am fost curios sa aflu cine se afla in spatele acestui site. De pe Rotld nu am aflat nimic pentru ca datele detinatorului domeniului sunt private, insa din clipurile de promovare a referendumului si dintr-un link din site-ul amintit aflam ca promotorul este Institutul de Studii Populare (ISP)

Potrivit site-ului fundatiei Institutul de Studii Populare, aceasta este legata de Partidul Democrat - Liberal si "are un rol de think-tank, prin intermediul careia vor fi dezvoltate elementele doctrinare si de identitate politică a PDL. Misiunea fundamentala a ISP este sa contribuie la prosperitatea Romaniei si la consolidarea valorilor democratice in Romania si in regiune. ISP isi propune sa contribuie la dezvoltarea si promovarea doctrinei populare in Romania, sa proiecteze si sa recomande politicile publice necesare unei guvernari eficiente de centru-dreapta."

In consiliul academic al fundatiei ii regasim pe: Vladimir Tismaneanu-presedinte, Teodor Baconsky, Radu Carp, Chantal Delsol, Tom Gallagher, Petre Guran, Gabriel Liiceanu, Mihail Neamtu, Virgil Nemoianu, Radu Preda, Roger Scruton si Ioan Stanomir. In cel administrativ se afla Anca Boagiu, Valeriu Stoica, Dragos-Paul Aligica, Cristian Preda si Sever Voinescu.

Deci, fundatia ISP plateste campania de promovare a referendumului. Ce buget pune la bataie?