joi, 8 noiembrie 2007

Tiganii sunt romani?

Am publicat pe Ziare.com un articol scris de un minoritar rom - tigan. Textul fusese postat ca un comentariu la articolul Tiganii sunt romani?. Articolul publicat azi, joi, este extraordinar si este o lectie de moralitate si demnitate umane.

Il recomand cu calduea: "Pentru ca am pregatire juridica, chiar daca nu am mai exersat de mult dreptul constitutional, vreau sa spun ca intrebarea respectiva ("Tiganii sunt romani?") este retorica. VREAU SA VA INTREB PE VOI TOTI, inclusiv pe cel care a scris articolul in cauza: CE SUNT EU? Sa ma explic. Bunicii mei vorbeau limba etniei din care fara voia mea fac parte (asa cum si romanii, fara voia lor, fac parte din neamul romanilor). Fiecare dintre bunicii mei si ai sotiei mele erau ori muzicanti, ori mici meseriasi - fierari, aveau o casa acceptabila pe vremea aceea pentru orice roman.

Pe langa meseriile traditionale, se ocupau in mod constant cu agricultura. Bunicul din partea mamei a luptat cu arma in mana pana in muntii Tatra, de unde s-a intors fara un picior. Pentru cine a luptat in cel de-al doilea razboi mondial, nu stiu: pentru romani sau pentru tigani, pentru Romania sau pentru "Tigania" (nu zic romi, pentru a nu deranja pe nimeni). Bunicul sotiei (muzicant si agricultor) a fost deportat la Bug pentru ca era tigan, muzicant, agricultor, pentru ca avea o casa cu trei camere si vreo 3-4 hectare de teren arabil [...]"

Citeste articolul complet pe Ziare.com.

Niciun comentariu: