luni, 8 martie 2010

Necrolog Berzei - Buzesti vechi. Incep lucrarile la Bulevardul Uranus (FOTO)

Au inceput lucrarile la Bulevardul Uranus - nume generic pentru artera care va lega Chirigiul de Piata Victoriei, prin Rahova, Uranus, Hasdeu, Berzei si Buzesti. Desi sunt fan inrait al Bucurestiului vechi si un critic acerb a tot ceea ce inseamna demolare a cladirilor valoroase si desi am dat acest titlu, nu sunt contra proiectului. Stim bine ca zona dintre Berzei si MC-ul de pe Buzesti arata infiorator cu o gramada de ruine, terenuri virane si multa mizerie. Intre acestea se afla prea putine case valoroase, restaurate sau restaurabile.

Santier pe Strada Berzei - demolari pe stanga, catre Plevnei

A inceput santierul pe Berzei, de la intersectia cu Stirbei Voda pana la Calea Plevnei. Lucrarile nu sunt complicate si, din discutia cu locatarii, am aflat ca se va demola putin, doar casele din capetele strazii, pe partea stanga cum coboram spre Liceul Cervantes. Mai mult, se vor pastra si arborii ocrotiti, pe ambele laturi. Asa cum se vede si in plan, vor fi patru benzi de circulatie, separate de linia verde a arborilor, si doar o linie de tramvai, pe sensul spre Plevnei. Din lipsa de spatiu, cea de-a doua ramane ca acum pe Cobalcescu.

Probabil ca la intersectia cu Stirbei se va demola tot pe stanga, inclusiv vila foarte frumoasa de pe coltul cu Berzei, abandonata de multi ani, in care a functionat in trecut un dispensar. Nu stiu inca soarta blocurilor vechi de pe Berzei, colt cu Cobalcescu.

Demolari pe dreapta Strazii Buzesti, sensul catre Stirbei Voda

In ciuda abundentei maghernitelor pe ambele laturi, intrerupte de unele case valoroase, se va demola doar partea drepta dintre Occidentului catre Stirbei Voda, pe Buzesti. Va pica si Hotelul Marna, iar cinematograful Feroviarul, o ruina de zeci de ani, va fi refacut mai retras fata de situarea de acum. Vor fi pica si o parte din cladirile Halei Matache, din pacate.

Multe demolari, pe ambele laturi de data asta, vor avea loc la intersectia dintre Buzesti si Mircea Vulcanescu pentru ca se va construi un imens sens giratoriu. Blocul mare de pe colt va pica, alaturi de alte cladiri de importanta mai mica.

Am discutat cu cativa proprietari care mi-au spus ca sunt destul de multumiti de proiectul noului bulevard si de despagubirile primite. Unii dintre ei se lauda cu despagubiri de 500 euro pe metru patrat, altii chiar cu sume mai mari - intre cei care au negociat si batut palma cu primaria in vremea lui Videanu. Tot ei povestesc ca s-a luat pe terenuri aflate catre Piata Victoriei chiar si 2000 de euro pe metru patrat.


 Cand va fi gata noul bulevard Uranus?

Ca de obicei, Primaria Generala este optimista si spera ca intr-un an si jumatate sa dea gata portiunea dintre Occidentului si Plevnei. Sunt sceptic pentru ca stiu cum se lucreaza la noi si pentru ca mai sunt exproprieri de facut - intre care Hotelul Marna.

Apoi, abia acum are loc licitatia pentru al doilea tronson, dintre Plevnei si Chirigiu. Portiunea nu ar fi dificila din punct de vedere al constructiei, ci delicata: trebuie taiata curtea - maidan a din spatele Parlamentului, iar uninominalii nici nu vor sa auda de asta: li se taie accesul direct la terenurile de tenis. Desi langa acestea va fi Catedrala Manturii Neamului, iar bulevardul va separa cele doua constructii mamut - catedrala de Parlament.

Pe Bulevardul Uranus - Berzei - Buzesti vor fi cel putin 4 benzi auto, in unele zone chiar 6, precum si doua culoare centrale pentru tramvai - astfel Rahova va fi Unita de Bucurestii Noi printr-o legatura directa, via Piata Victoriei.

Invit pasionatii de Bucurestiul vechi sa mearga pe Berzei si Buzesti sa prinda in fotografii casele de pe laturile vizate de demolare pentru a se pastra memoria acestora.

Click pe fotografia de mai jos pentru acces la albumul foto - Bulevardul Uranus; apoi sus stanga click pe slideshow. Sunt facute pe repede inainte pentru ca am tras azi zeci de imagini, din care am editat si publicat casele ce vor fi demolate - in principiu nu am gresit sortarea, dar... errare humanum est.

Bulevard Uranus

4 comentarii:

florijianu spunea...

foarte tare faza asta: ,,trebuie taiata curtea - maidan a din spatele Parlamentului, iar uninominalii nici nu vor sa auda de asta: li se taie accesul direct la terenurile de tenis''

Ovidiu Draghia spunea...

pai da, asa au motivat. daca ai urcat pe terasa barului de la MNAC, cu vedere spre Mariott, ai zarit terenurile de tenis de langa Dealul Arsenalului.

Aventurierul spunea...

Treaba asta cu parlamentarii care se opun e de rasul cailor. Daca se vor gandi mai bine, vor realiza cat de mult au de castigat ei insisi de pe urma trasarii bulevardului. Dar problema se pune acolo mult mai dramatic pentru ei, fiindca e posibil sa fie nevoiti a renunta la garajele de sub stadionul Republicii, cand se va decide restaurarea lui. E posibil ca unii sa nici nu fi vazut proiectul in toata splendoarea lui. Ceea ce ma framanta e daca s-a luat in calcul sau se va lua si o eventuala reconstruire a unor cladiri de valoare din zona, de pilda biserica Izvorul Tamaduirii sau Teatrul Armatei. Abia atunci reparatia morala si culturala a zonei Uranus ar fi acceptabila.

Anonim spunea...

Amis des halles Matache,

Vous êtes dans une situation critique et vous en avez parfaitement conscience.
Votre action envers les halles ne doit être qu’un début. En tant qu’architecte, nous voulons vous soutenir et apporter une démarche complémentaire:

Le projet prévu strada Berzei suit la même démarche que le boulevard Unirii et ce qui faisait autrefois le Paysage de votre quartier disparaitra, effacé par des barres de 15 étages masquant et bloquant toute transition. Ensemble, nous devons le préserver et conserver sa manière de vivre.

Matache est un point sensible de ce projet en train de se faire.
Mais pour en bloquer la brutalité, il faut agir sur le DERNIER point subsistant de votre quartier, avant la blessure d’une nouvelle route, déjà avancée.

Nous devons réactiver votre identité et arrêter ce processus, inverser la tendance, investir ce lieu pour dire STOP!
Révoltez-vous, opposez-vous, concertez-vous.

Allez sur la strada Parcalabul Baldovin, entre le n°22 et le n°24, et regardez…

Tenez-nous au courant,



Friends of Halla Matache,

You are in a critical situation and you certainly understand it.
Your action for Halla must be only the Beginning. As architects, we want to support you and bring a complementary approach.

The project that is programmed for strada Berzei is the same approach than, that one witch made happen Boulevard Unirii. Everything that made the image of your neighbourhood will die, erased by the blocs of 15 stairs high, they will bloc all transitions you had before. Together we have to preserve it and let it alive.

Matache is a sensible point of the project under construction. But to bloc it’s brutality,
We have to react in the LAST point of your neighbourhood, that still survive, before the injury of the new road progress more.

We have to reactivate your identity and stop the process, reverse the trend, invest this place to say STOP !

Revolt you, oppose your self, consult together.

Go to strada Parcalabul Baldovin, between n°22 and n° 24, and look …

We look for a word to hearing from you,

Sophie, Nathalie, Katia.