Ei bine, desi ma numar printre bucurestenii care-si iubesc orasul si care isi viziteaza muzeele ori de cate ori au [am] ocazia, sunt multe unde nu am apucat inca sa merg.
- Muzeul CEC. Deschis in holul al Palatului CEC, gazduieste documente originale ale tranzactiilor financiar-bancare in anii de inceput ai bancii, documente financiare si civile din colectia Tezaur a CEC, produse bancare incepand din anii 1880 pana in zilele noastre, "pusculite" si seifuri din perioada interbelica, materiale de promovare a imaginii bancii de-a lungul timpului – timbre, medalii comemorative, insigne, ilustrate etc.
- Muzeul Filateliei. Are trei sali de expunere pentru pasionatii de filatelie si obiecte postale; etaleaza o parte din tezaurul Postei Romane, fiind gazduit in fostul Palat al Postelor, actualul Muzeu de Istorie - vizavi de CEC.
- Muzeul CFR. In salile muzeului exponatele sunt prezentate publicului larg in mai multe moduri. Sala principala adaposteste machete de locomotive cu abur, lucrate artistic, printre care la loc de frunte se afla renumita Pacific [...] Descoperim, apoi, placi (unicate) ce au fost montate pe vechile locomotive cu abur: Maffei, Hanomag, Resita si altele [...] In sala mijlocie exista machete de vagoane de marfa si de calatori care reproduc pana la cele mai mici detalii modelele adevarate. Tot acolo exista o masa a impiegatului de miscare din secolul al XIX-lea, dotata cu toata aparatura specifica. Sala din mijloc mai gazduieste o bicicleta mecanica (drezina) care circula pe calea ferata intre cele doua razboaie mondiale. Un interesant tunel desparte salile intre ele. Un hol de trecere adaposteste felinare cu gaz originale.
- Muzeul BNR. Muzeul BNR gazduieste o importanta colectie numismatica, ce reflecta circulatia monetara pe teritoriul Romaniei, de la monedele cetatilor grecesti de pe tarmul vest-pontic (sec. V i. Hr.), la denominarea leului din anul 2005. Expozitia permanenta pune un accent special pe istoria monedei nationale, privita atat ca instrument de influentare a vietii cotidiene, cat si ca produs artistic, ce exprima evolutii culturale si ideologice din cursul ultimelor doua secole.
- Muzeul Costumelor Populare. Nu are site, link-ul este catre pagina explicativa de pe Metropotam. Adevarata casa a costumelor populare este in Vila Minovici, tinuta in ruina de ani de zile. Adrian Majuru face eforturi disperate sa aduca fonduri pentru restaurarea ei si salvarea livezii din spatele casei.
- Muzeul de istorie a Evreilor din Romania. Nici pentru acest muzeu nu am gasit un site oficial. Se afla in zona Teatrului Evreiesc. Muzeul, in forma sa restructurata, schiteaza istoria evreimii de pe meleagurile romanesti intr-o conceptie sistematica, realizata cu mijloace expozitionale adecvate. Cateva mii de exponate reflecta: viata evreiasca cultural-comunitara; procesul de integrare economica, sociala si politica in societatea romaneasca, creatia stiintifica, literara si artistica.
- Muzeul Comunitatii Armenesti - Muzeul Dudian. Fara un site oficial, am pus un link tot catre Metropotam. "Muzeul pastreaza si un saz (instrument oriental) creat de un armean in timpul prizonieratului din Romania (al doilea razboi mondial). Intr-un colt vezi imagini cu cantaretii de opera romano-armeni David Ohanesian si Garbis Zobian. Alte personalitati de etnie/ cu ascendenta armeneasca sunt Harry Tavitian, Stefan Agopian, Gheorghe Asachi, sau Ana Aslan, insa nu vei gasi exponate despre ei. In schimb, exista mai multi arbori genealogici ai unor vechi familii de origine armeneasca, ca Missir si Pruncul."
Si ar mai fi multe case memoriale...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu