marți, 10 noiembrie 2009

Vulpea Firefox a implinit 5 ani

Isi mai aminteste cineva de Netscape? Nu prea multa lume, daca ne uitam in datele din Trafic.ro ale principalelor publicatii electronice romanesti. Pe HotNews, 0,01% dintre useri intra cu Netscape 7.x, iar pe Ziare.com Netscape 4.x e folosit de 0,02% si Netscape 7.x de 0,01%.

In schimb, pe HotNews 35,5% dintre cititori folosesc Firefox 3, 1,61% Firefox 2 si 0.5% Firefox 1. Pe Ziare.com, Firefox 3 e utilizat de circa 29% dintre useri, Firefox 2 de 1,8%, iar Firefox 1 de 0,62%.

Google Chrome e inca modest, cu procente intre 3% si 5% pe cele doua site-uri, iar Internet Explorer, versiunile 6, 7 si 8 - adunate, domina net piata navigatoarelor.

Netscape a murit (demult), traiasca Firefox!

Am facut aceasta lunga paranteza pentru a ajunge la stirea din titlu: Firefox a implinit zece* cinci ani, pe 9 noiembrie, si are o cota de piata foarte buna, cu aproximativ 330 de milioane de utilizatori world wide si suport in 75 de limbi straine.

Firefox 3.5.5 suporta HTML 5, CSS 3 si in curand va oferi suport WebGL - specificatie pentru a putea fi afisate grafice 3D - vezi video mai jos.

In ceea ce ma priveste, utilizez Firefox 3.5 pentru posibilitatile cvasi - infinite de personalizare, pentru multitudinea de plug-in-uri, dar si pentru viteza de afisare a paginilor. Nu intru in polemica Firefox versus Google Chrome, pe partea de viteza - din ce am observat, diferentele nu sunt spectaculoase.

Preview WebGL - VIDEO



Download Firefox 3.5.5

* graba, imi cer scuze

Niciun comentariu: