Am scris un articol pentru revista Observator cultural despre comentariile de pe net legate de turul al 2-lea al campaniei prezidentiale.
"Alegerile prezidenţiale din acest an au avut un suport puternic în Internet, din păcate un mediu încă sălbatic. Luni dimineaţa, după cele 11 ore de preşedinţie a lui Mircea Geoană, s-au auzit voci care spuneau că Twitter şi Facebook au decis alegerile prin mesajele propagate duminică, după închiderea urnelor în România, dar nu şi pe coasta de Vest a Statelor Unite.
Pe parcursul săptămînilor de campanie, forumurile de discuţii, spaţiile de comentarii ale articolelor, ba chiar Facebook-ul, s-au umplut de postaci a căror unică misiune era manipularea, publicarea de opinii aşa-zis personale, dar vădit partizane prin stil, insistenţa postărilor şi a reluării în exces a unor mesaje etc.
Taberele celor doi candidaţi au purtat lupte la baionetă, deseori prin postacii evocaţi, ceea ce a determinat faptul ca un număr ridicat de indecişi să pună mîna pe ştampilă, convinşi că nu este indicat să asiste pasiv la acest scrutin. Am strîns în acest articol reacţii de pe bloguri, postări şi comentarii la acestea, precum şi reacţii adunate de pe Facebook, în perioada ultimului tur şi a zilelor de după."
Articol integral: A cîştigat Băsescu datorită Internetului?
2 comentarii:
sincer, nu cred ca online-ul a jucat un rol atat de puternic in castigarea alegerilor. dar, bineinteles, nefiind ceva cuantificabil, e cam greu de spus. luand insa numarul celor cu acces la internet, a traficului primit de site-urile politice, am putea spune ca a contat. dar nu cred ca a fost decisiv.
in 2004 a fost insignifiant,acum a contat foarte putin,dar in 2012 o sa fie important,poate chiar decisiv
Trimiteți un comentariu