Desi anuntat pentru miezul noptii, noul site romanialibera.ro era deja on-line duminica la 23:00. Am aruncat un ochi si am dat multe clickuri. La o panoramare a primei pagini, site-ul arata bine si este destul de logic ca organizare. La navigare, lucrurile nu mai stau asa de bine. Meniul sufera de aceeasi boala ca si noul evz.ro - beta, e nevoie de click pe sectiune pentru a afisa o pagina cu meniul secundar si categoriile sale. Apoi, in loc sa fie pus un slider in capul paginii, iar este chemat userul sa dea click pe taburi tip Sport, Dezbateri etc. Unde e grafica interactiva clamata in comunicatul de presa?
Mai departe, e interesanta ideea de diferentiere cromatica a sectiunilor, insa pe ce criterii sunt distribuite cele 3 sau 4 nuante? Am cautat o legatura logica intre sectiuni, daca e, eu nu am dibuit-o. Pagina de detaliu articol se deschide cu o fotografie a textului care incepe sub aceasta, indiferent de dimensiunea ori formatul ei. Interesanta decizia. Explicatia foto este ilizibila din cauza fontului mic, gri deschis pe background alb.
In ceea ce priveste paginile principale ale sectiunilor - Opinii, Arte etc. nu am inteles strategia project managerului. Sunt diferente mari de organizare intre aceste pagini, nejustificate si obositoare pentru userul care va cauta identificarea unui pattern. Impresia e ca mai multi designeri au venit cu propria interpretare si ca au fost implementate mai multe variante. In aceste pagini principale, meniul secundar este invizibil, din cauza alegerii nefericite a culorilor font/ background meniu 2.
Unde e marcata diferenta dintre contentul online si cel print?
Ca user, un mare semn de intrebare priveste sursa textelor publicate on-line: care sunt din print si care sunt strict on-line? M-ar interesa sa cunosc ce materiale au fost create strict pentru net si pe care nu le-as gasi in editia print.
A, si remarc renuntarea la numele categoriei Metropola in favoarea lui Bucuresti, mai clar, mai evident si "mai" indexabil. E de urmarit evolutia site-ului, aflat acum in faza beta. In plus, sunt anuntate noi componente in perioada urmatoare, precum si un redesign si o noua structura pentru doua subsite-uri: cel de anunturi si de imobiliare. Proiectul romanialibera.ro se ma incheia la sfarsitul lunii august 2010, potrivit lui Dan Turturica, redactorul sef al cotidianului.
Captura de ilustratie a articolului meu e un pic rautacioasa, i-am prins cu o greseala de text in titlu - nu are legatura cu faza beta, ea tine doar de neatentia sau lipsa corectorului: "Suntem scalvii grasimii si zaharului?" - mai inteleg "scalvii", dar sa fie omis pronumele* "ai" inaintea "zaharului", asta nu prea tine de presa inalta unde se situeaza noul ziar Romania libera.
_______________________
* "Ideea trecerii posesivului al (a, ai, ale ) si a demonstrativului cel (cea, cei, cele) din clasa articolelor in cea a pronumelor este justificata de discutiile referitoare la conceptul determinarii, consemnate in urma cu cateva decenii, aparent recent în lingvistica romaneasca de orientare structuralista (semnificare) sau generativ-transformationala (desemnare)1, cea din urma subliniind primatul grupului nominal (GN) la nivelul discursului." - sursa: lucrarea "Descrierea textuală a pronumelui semiindependent. Secventa “al (a, ai, ale)” de Lector univ. drd. Luminita Chiorean - Universitatea “Petru Maior”, Targu Mures.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu