marți, 29 iunie 2010

Fain la expoziția World wide, la CNDB

Am fost luni la deschiderea expoziției de fotografie strânsă de către Ana Duția, World wide, la Centrul Național al Dansului București (CNDB). În spațiul mic al expoziției sunt strânse câteva piese din harta lumii, imagini cu valori artistice inegale, dar care alcătuiesc puse cap la cap o panoramă sui generis a planetei. Sunt expuse fotografii cu realități cotidiene diverse din țări risipite pe toate continentele, alături de care se află o instalație multimedia: Autostop.

Mi-a plăcut foarte mult un element straniu, un corp străin la prima vedere, dar care, explicat, își justifica prezența:  un sul din haine multicolore, învelit în sârmă ghimpată: Diario de Mexico. Lucrarea a fost inspirată de o știre potrivit căreia 105 persoane au fost surprinse de poliția americană în timp ce încercau să intre ilegal în SUA dinspre Mexic. Pentru proiectul Diario de Mexico au fost selectați 105 participanți care au lăsat fiecare haina purtată, pusă sub sârma ghimpată ca simbol al frontierei, dar și al excluderii.

World Wide: "Intr-o era a comunicarii, intr-o lume in care interactiunea interpersonala este impusa de regulile societatii, supunerea la aceste nevoi ale adaptarii este esentiala.
Propunerea acestei expozitii este exact o astfel de relatie cu situatiile in continua schimbare, cu diferiti indivizi ce se interpun, in momente diferit alese, existentei noastre.

Ruptura de un mediu deja familiar sau schimbarea continua a acestora, lucruri inevitabile intr-o era a vitezei si a deplasarii, poate sfarsi prin tulburari si inadaptari. Modalitatea de a depasi aceste stari este cunoasterea, insusirea si transformarea lor intr-un joc al comunicarii, rolul esential jucat de artist fiind acela de detectiv, de investigator si in final, creator.

Proiectul capata astfel si o functie cathartica ce consta tocmai in abilitatea de a recunoaste intamplarea ca fiind ofertanta si a specula situatiile care ar putea constitui o forma de reprezentare artistica.
Sunt propuse astfel o serie de lucrari, bazate pe intamplari personale, pe situatii in care te afli la un moment dat si pe specularea acestor situatii."

Niciun comentariu: