luni, 22 februarie 2010

SOS Bucuresti - Casa taraneasca de pe Orzari 63, in pericol (FOTO)

Am trecut zilele trecute, cu inima stransa, pe langa strada Orzari si am facut un ocol sa vad daca mai este in picioare superba casa taraneasca, stiuta de iubitorii Bucurestiului. Colegii de la Cotidianul semnalasera in urma cu niste luni ca in jurul casei a fost montat un gard de tabla, semn de rau augur.
De altfel, casa nu este pe lista monumentelor istorice, din cate cunosc, iar in aceasta situatie sunt o multime de casa taranesti, inca in picioare in Bucuresti si altundeva decat la Muzeul Satului.
Din fericire, casa de la 1859 este inca in picioare, insa acel gard metalic ce o incorseteaza pare sa fie sinonim cu sentinta de condamnare la moarte.
Casele taranesti, multe dintre ele cu pridvor, sunt foarte importante pentru istoria Bucurestiului, despre care multi istorici ori calatori straini au afirmat la unison ca a fost de fapt un sat mai mare.
Eu am mai scris despre subiectul caselor taranesti si am atras atentia ca, pe langa circuite ale bisericilor ori caselor intr-un anumit stil din Bucuresti, am putea face un circuit numit Bucurestiul rural.
In vara, am pregatit o lucrare pentru cursul de fotografie cu subiectul "casele taranesti din Bucuresti", din pacate prilej de glume pentru colegii mei. Ba chiar, unul dintre ei, pe deasupra arhitect, a sustinut ca niciuna dintre casele incluse in lucrare nu au vreo valoare si ca merita sa fie daramate.
Daca intr-adevar niciuna nu are valoare va las pe voi sa apreciati dupa ce vedeti filmul de mai jos cu pps-ul lucrarii mele - da, o parte sunt ruine si nu mai pot/ nu merita sa fie salvate, dar altele sunt superbe.
Case taranesti din Bucuresti - grupaj FOTO
Vezi mai multe din Documentare, Science & Tech pe 220.ro
Vezi FOTO: Casa taraneasca din Orzari - vara trecuta vs. iarna 2010:
Nota: Ultima este facuta cu N95-ul, noaptea, de unde si calitatea

3 comentarii:

mihai turcu spunea...

Da, nici eu nu-i inteleg pe arhitectii astia de duzina care-s pusi sa demoleze totul. Tocmai citeam un articol despre casele taranesti din Bucuresti scris in 1980, intr-o culegere de articole a istoricilor de la Muzeul de Istorie Bucuresti, si multe din casele carora le-ai facut tu poze apar si acolo (sunt cateva care nu au scapat de demolarile de la sfarsitul anilor '80, dar majoritatea sunt inca in picioare). In conditiilea astea e ciudat cat de mult suntem pusi pe demolari.

mihai turcu spunea...

Si tot eu, cu un link de pe Google Street View cu una din cele mai vechi case din Bucuresti:

http://maps.google.ro/maps?f=q&source=s_q&hl=ro&geocode=&q=strada+mecet+bucharest&sll=45.941869,24.978284&sspn=6.907362,19.753418&ie=UTF8&hq=&hnear=Strada+Mecet,+Sector+2,+Bucure%C8%99ti&ll=44.437541,26.126261&spn=0.003463,0.013733&t=h&z=17&layer=c&cbll=44.437485,26.126061&panoid=QOWDpkyw4RiFLpj7TjQNug&cbp=12,16.75,,0,3.45

E pe Mecet 49, si casa e de la 1815 (inainte de revolutia lui Tudor, chiar). Nu stiu de cand sunt imaginile de Google Street View, dar o sa ma duc cat de curand prin zona poate mai apuc sa fac cateva poze.

vladimir b. spunea...

Situaţia la zi:

Casa de tîrgoveţ din Mecet, nr.49 este rasă, şi în faţa ei e pus gard de cărămidă, ca şi cum ar fi fost din era antedeluviană;

Casa de tărgoveş din Orzari, nr.63 încă mai stă intactă în picioare, cu acel gard metalic în lateral. Am făcut zeci de detalii ale casei. Verificat la Direcţia Cultură şi Patrimoniu Naţional -- este în lista monumentelor istorice, de tip A (poz.1597).