— Mama, mama! Copilul meu are sa moara!Facem ceva pentru a ne feri sau a limita la maxim pagubele unui cutremur destul de apropiat in Bucuresti? - nu sunt nici profet, nici cobe, ma uit si eu la statisticile din ultimele sute de ani, privitoare la ciclul de producere a seismelor majore in Vrancea si la impactul lor. Nu, stam cu mainile incrucisate pe piept asteptand mioritic sa ne ia cutremurul cu el, desi am putea sa ne pregatim.
— Cand si cum?
— Iata cum. Vezi drobul cel de sare pe horn?
— Il vad. Si?
— De s-a sui matza, are sa-l trantească drept in capul copilului si sa mi-l omoare!
— Vai de mine si de mine, ca bine zici, fata mea; se vede ca i s-au sfarsit mititelului zilele!
Si, cu ochii pironiti in drobul de sare de pe horn si cu manile inclestate, de parca le legase cineva, incepura a-l boci amandoua, ca niste smintite, de clocotea casa.
Solutii macro pentru a ne apara de cutremur
Mai intai, trebuie modificata urgent Legea Consolidarii Cladirilor Publice, iar proprietarii sa fie obligati real sa-si consolideze imobilele, pentru ca prabusirea lor este un pericol si pentru alti bucuresteni, aflati in zona caselor cu bulina rosie. Cei cu situatie financiara modesta, precum unii pensionari, ar trebuie sa beneficieze 100% de ajutor de la stat, cu interdictia instrainarii casei pe o perioada de X ani.
Cum ne pregatim, concret, pentru cutremur?
Ar trebui sa stim clar ce avem de facut in caz de cutremur. Cum sa reactionam, unde sa ne adapostim - inteleg ca mai nou tocul usii nu mai e asa de sigur si ca o masa solida este adapostul ideal. In casa, ar trebui sa avem apa in sticle de plastic, de exemplu aproape de locul unde dormim, + niste pachete de biscuiti/ hrana uscata, lanterna, FLUIER, mobilul incarcat la indemana pe cat posibil. "Nimicurile" astea ne pot salva viata. Concret.
Am gasit sfaturi excelente pe site-ul www.incazdecutremur.ro, de unde iau urmatoarele mesaje:
- in caz ca suntem surprinsi in imobil, aplicam strategia: "Cadeti, Acoperiti-va si Rezistati"; daca seismul ne prinde in pat, trebuie sa ne rastogolim din pat si sa ramanem langa el (nu sub el) culcati pe podea cu capul acoperit de maini si de o perna [...]
- in caz ca ne aflam in exterior, trebuie sa incercam sa ajungem intr-un spatiu deschis unde nu sunt cladiri, stalpi de electricitate si copaci.
- daca ne aflam sub daramaturi: un ritm de respiratie controlat va preveni uscarea cailor respiratorii; nu trebuie sa ne miscam prea mult; trebuie sa stam treji si sa vanam fiecare zgomot al salvatorilor [...]
Informati, dar fara sa cadem in isteria tip Hancu & Istrate
Pe site-ul citat sunt o multime de sfaturi extrem de utile, nu le reiau aici pentru ca sunt deja foarte bine prezentate.
Si ar mai fi o idee importanta, apropo de ce putem face pentru a preveni sau limita pagubele in cazul unui cutremur major in Bucuresti: sa ne asiguram locuinta. Fie ca este distrusa ori doar avariata, o polita de asigurare ne va ajuta sa trecem mai usor peste pagubele materiale.
Nu trebuie sa traim in panica iminentei producerii unui cutremur major in Bucuresti (tip Hancu & Istrate), dar nici nu doresc sa stam neinformati si sa nu facem nimic pentru a ne pregati. Sa ducem deci o viata normala, dar avizata, pentru ca un seism in Bucuresti nu este la fel de improbabil precum caderea unui meteriot peste noi. Este ceva concret, ciclic, dar de care ne putem proteja partial.
* Nota: titlul nu este gresit, asa am dorit sa-l scriu: "cu" + "tremur"
VIDEO - Cutremur in Bucuresti - 1940
VIDEO - Cutremur in Bucuresti - 1977
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu