vineri, 5 martie 2010

Kitsch-ul numit Piata Universitatii din Bucuresti: kile de monumente, zeci de cruci si cladiri pestrite

Piata Universitatii ar trebui sa fie un punct de referinta pentru Bucuresti, macar prin situarea ei centrala. Prezentul, dar si viitorul ne arata o Piata a Universitatii kitsch, cu o multime de monumente de tot felul, cruci, precum si cu amalgamul de cladiri care acopera cam toate stilurile si regimurile de inaltime posibile.

Cladirile pestrite de la Universitate

Micul Palat Sutu, cu doar un etaj, se afla in diagonala cu giganticul Hotel Intercontinental. Acesta va strivi noul vechi teatru national care va avea un regim de inaltime redus fata de prezent si va arata ca un pitic diform, cu o palarie prea mare in chip de acoperis, pe langa Guliverul Intercontinental.

Cladirea Universitatii este situata diagonal cu o parte a ansamblului Coltea, de doar doua etaje, dar are cam acelasi regim de inaltime cu Palatul Ministerului Agriculturii si cu imobilul dintre minister si TNB.

Apoi, avem noul Bloc Dunarea, foarte inalt, si Arhitectura cu un regim de inaltime similar Universitatii. Zona acopera o varietate greu suportabila de stiluri de arhitectura, iar proiectul de revenire la forma veche a TNB nu este o solutie inteleapta pentru ca nu contribuie la armonizarea pietei, ba din contra.

Monumente si jdemii de cruci

Se lucreaza de zor la placinta-monument care acopera aproape tot scuarul din fata TNB, numit Caruta cu paiate [a lui Caragiale] - o alegorie supra-incarcata cu personajele lui Nenea Iancu. Vizavi, alte elemente de decor: fantana de la Universitate, acum in renovare, dar si noul ceas aurit, de un kitsch groaznic. Apoi, langa Coltea, piateta noua cu fantana pe sarme si cu o vioara monument in mijloc. O RI BI LA!

In sfarsit, avem cele 4 statui situate pe Elisabeta: Spiru Haret, Ion Heliade - Radulescu, Mihai Viteazul si Gheorghe Lazar. Tot la capitolul decor, iertata sa-mi fie lipsa de simt crestin, critic vehement abundenta de cruci care sufoca Piata Universitatii. Una e langa fantana veche, pe un vechi suport al reclamei Minolta.

Alta e in fata TNB la bulevard. Iar altele de piatra sunt intr-una din insulele scuarului central. De altfel, si in Piata Romana, fix in mijlocul intersectiei e o cruce mica de lemn. Oameni buni, e gretos, e caraghios si e penibil. Nu cu zeci de cruci plantate strategic in Bucuresti ne cinstim eroii, o placa memoriala este arhi-suficienta.

Am exemplificat situatia Pietei Universitatii pentru ca aceasta demonstreaza excelent haosul urbanistic din Bucuresti, lipsa de viziune inchegata, culmea, chiar langa Facultatea de Arhitectura. Iar studentii, absolventii si/ ori profesorii sai nu par deranjati de kitsch-ul de langa propria ograda - nu am vazut proteste nicaieri pe tema asta, nu am auzit pe nimeni sa critice planul de modificare a actualului Teatru National din Bucuresti intr-o piticanie etc.

Nota: Stiu ca Piata Universitatii ca loc este doar spatiul de pe Bulevardul Elisabeta, cel cu statuile, si ca zona dintre fantana si Inter este Piata 21 Decembrie. Stiu, insa pentru noi, bucurestenii, intreaga arie este Piata Universitatii, in ciuda acestor nuante.

Niciun comentariu: