Am avut plăcuta surpriză să văd azi deschis centrul de informare turistică al Bucureştiului, în Pasajul Universităţii. Era cvasi-gol, flancat de un domn bine_voitor şi bine_informat cu privire la conţinutul centrului. Am aflat că biroul a primit deja vizitele unor turişti străini aflaţi prin Bucureşti, iar aceştia au luat hărţi, broşuri şi pliante (info despre hoteluri, teatre etc.). Harta Bucureştiului cuprinde şi 3 trasee turistice, marcate cu linii colorate.
Mi-a plăcut amenajarea spaţiului, deşi unora li se va părea că dă spre kitsch prin simularea unor zone din Bucureştiul vechi. Pe jos este un fel de piatră cubică, deşi, dacă îţi aminteşti textul meu legat de Muzeul Aviaţiei, scriam acolo de un spaţiu similar acestuia. În muzeu, a fost recreată o stradă veche din Bucureşti cu piatră cubică autentică, prăvălii diverse cu firme interbelice, felinare etc.
Revenind la centrul de informare turistică al Capitalei, ca decor am remarcat câteva bănci tipice acelora din parcuri şi un colţ care copiază una din intrările în clădirea BCR din spatele statuilor de la Universitate: doi atlanţi sprijină o arcadă, iar între ei se află o poartă maiestuoasă. Am mai aflat că se doreşte crearea unui card turistic cu reduceri la teatre, muzee şi transport public, similar celor din capitalele europene. Lucrurile se mişcă, dar mai greu, fireşte.
Mă bucură crearea acestui centru care va fi întărit foarte curând de un portal de informare turistică despre Bucureşti.
Foto: Ovidiu Drăghia
7 comentarii:
Sa traim sa vedem si portalul!
Intrarea aceea cu atlanti este o imitatie ieftina dupa portalul de acces in palatul Soc. "Gener4ala" (actual BCR) de la Universitate, intrarea din str. Colonadelor. Foarte kitsch aceasta copie.
Ma voi duce personal sa vad cat de informati sunt cei de la acest centru. Scepticismul este inca mare :)
Da, BCR am dorit sa scriu cand am mentionat cladirea din spatele statuilor. Multam pentru atentionare. Dincolo de amenajare, initiativa era necesara.
Da, intru totul de acord, era o nevoie acuta de un centru de informare turistica. Dar "organizatorii" au picat intr-un cliseu groaznic. Turistii straini care - sa zicem - ajung prima data aici, vor fi indusi in eroare. Imaginea idilica a Bucurestilor vechi, cu piatra cubica, bancute si cladiri chic este o capcana.
Cand vor da de maidanezi, praf, cladiri degradate, melteni, cabluri, hoti, etc., vor avea un contact dur cu realitatea bucuresteana.
Sunt curios si de traseele alea.
Cumva ai dreptate, dar: Bucurestiul s-a mai schimbat, nu mai e chiar asa de jegos si plin de caini. Apoi, dupa ce am vazut in vara asta Roma si Parisul plin de imigranti anul trecut, m-am mai linistit. Depinde unde te uiti si ce vrei sa privesti pana la urma. Ia o harta din centrul de informare pt a vedea traseele propuse. De ex, Kiseleff ori Calea Victoriei sunt ff curate si bune pt a initia strainii in imaginea orasului.
Ovidiu, du-te la terasele din "Centrul Istoric" (o mare carciuma a devenit acea zona) sa vezi cum comanzi la terasa o Cola la 0.2 si iti trece pe sub masa un maidanez.
Poate că-i urâm noi prea mult... Nu e comod, dar cum alţii au pisici maidaneze, noi avem câini. Mai sunt multe de făcut, iar schimbările le vom face noi, bucureştenii care ţin la oraş, nu Oprescu, Chiliman ori alţi primari. Să încercăm să vedem şi lucrurile bune, zic. Nu-s puţine.
e... e bine si mai tarziu decat niciodata!
Trimiteți un comentariu