luni, 27 iulie 2009

FOTO Braila, pe urmele lui Istrati

Aveam un vis mai vechi, sa ma plimb pe ulitele vechi de langa portul Brailei, alimentat de povestile vechi ale lui Panait Istrati. E un ce in istoriile lui despre Adrian Zografi, un mister care plutea in mahalalele vechi din care, fireste, nu a mai ramas niciun fir de praf. Insa sunt o multime de strazi vechi langa port, cu piatra cubica si fire de pir care tasnesc zvelt catre cer, sfidand pietrisul, hranindu-se din el...

Aceeasi impresie ca la Constanta, de abandon, de tristete, de ruina in centrul vechi. Prea putine cladiri renovate, insa se simte gustul orgolios al vechii puternicei Braile, azi un oras prafuit de provincie, din pacate, insa cu un urias potential turistic, ca multe alte zone din Romania. Am citit pe o cladire veche neoromaneasca titulatura Palatul Agriculturii, iar pe una noua Palatul Justitiei.



In rest, senzatie de taram abandonat si situat la marginea lumii, curiozitate si usor deranj fata de aparatul foto care este agresiv prin furtul instanteneu de identitate vizuala. Interesant peisajul si la Lacul Sarat, mult secat, un soi de mlastina azi cu namol terapeutic, senzatie de statiune de litoral si miros de Eforie.

Cateva foto din Braila, cu promisiunea revenirii pentru un studiu foto aplicat.