luni, 5 octombrie 2009

Si au murit semafoarele corelate & inteligente

Doream de mai multa vreme sa scriu pe blog despre problema unor semafoare inteligente, in Bucuresti. Pe axa nord - sud unde, teoretic, totul e brici, exista cel putin patru intersectii semaforizate unde inteligenta becurilor verzi si rosii e zero: e vorba de trecerile de pietoni dintre Arc si Piata Presei, dotate cu buton pentru pedestri, dar lipsite de corelare intre ele si cu intersectiile mentionate. Apoi, mai spre centru, semaforul de la intersectia Kiseleff cu Delavrancea e tot de capul lui, la fel si cel pentru pietoni de la intersectia cu Monetariei. Ii pasa cuiva ca se consuma aiurea benzina si se aglomereaza drumul?

O alta nedumerire: de ce nu s-a generalizat experimentul de pe Magheru din trecut cu ceasul montat deasupra semafoarelor atat pentru pietoni cat si pentru masini, asa cum este in Constanta ori in Brasov, de exemplu? Asa soferii din fata nu ar mai tura aiurea motoarele ori, din contra, nu ar pierde secunde bune sa plece la verde. Plus, stresul e mai mic cand stii cat ai de asteptat la stop. Din pacate, nu scapam de Oprescu in decembrie, ca poate venea un primar si la Bucuresti care sa faca treaba, inclusiv cu semafoarele.

Cu Oprescu s-a oprit si modernizarea intersectiilor si corelarea semafoarelor, atata cata era. De exemplu, intre Decebal si Delea Veche au fost montati inca din mandatul lui Videanu stalpii pentru noile semafoare... si montati au ramas.