vineri, 30 mai 2008

Bucuresti: Moare Curtea Sticlarilor, apare Curtea Berarilor. Sau cum m-a dezamagit Metropotam

Vineri seara am tras o plimbare printre ruinele Centrului istoric din Bucuresti. Strada Smardan, singura refacuta la nivel de carosabil, a devenit o imensa terasa inchiriata moka prin care cu greu ai loc sa navighezi, fireste printre mese si scaune.

In incercarea de a sta la o terasa mai aerisita si nu asezat fix in mijlocul drumului am aterizat in Curtea Sticlarilor. Nimerisem in locul asta in perioada facultatii cand imi ascuteam ochiul de privit Bucurestiul in detaliu si cioburi.

In urma cu doar 10 ani inca mai puteam vedea in curte sticlarii cum sufla sticla, chestie care era extrem de interesanta pentru ca din tot centrul comercial istoric era cam singura activitate pastrata vie vreme de doua secole.



Spiritul comercial a invins, sticlarii au fost mutati/ alungati iar spatiul din Curtea Sticlarilor a fost realocat unei bodegi botezate Curtea Berarilor. Pentru vie memorie, a fost postat in mijlocul curtii un artefact straniu pentru neofiti, in fapt unul dintre cuptoarele care serveau la zamislirea sticlei.

Metropotam, un site simpatic care valoriza trecutul Bucurestiului, are un articol glorios despre Curtea Berarilor si nu este deloc afectat de disparitia vechilor sticlari, ucisi de foamea de ban facut imediat. Ca i-am fi putut valoriza si turistic, punand o taxa modica de intrare in curte, apoi vanzand produsele lor... Asta e alta poveste.

Si, in sfarsit, iata ce misto arata fatada vechii cladiri: tencuiala nefinisata, aere conditionate, perdele atarnate la etaj... Super.

Click pe foto pentru a le mari.

joi, 29 mai 2008

Bucurestiul, vazut din Intercontinental (FOTO si VIDEO)








Joi am participat la RoNewMedia, un eveniment foarte interesant unde s-a discutat despre strategii de publicitate on-line, despre web 2.0, publicitate pe mobil si multeeee altele. A fost de asemenea o ocazie de salutat lumea din bransa si de schimbat mici sageti neotravite cu concurenta :D.

Mi-am satisfacut si o mica obsesie, acea de a vedea Bucurestiului din Hotelul Intercontinental, loc unde s-a si desfasurat RoNewMedia. Am facut poze si un filmulet de la etajul 21 unde se afla Restaurantul Balada. Panorama Bucurestiului este dementiala.



Bucuresti - vedere de sus din Hotel Intercontinental
Vezi mai multe video din Divertisment »

luni, 26 mai 2008

Bucuresti 1945... Azi. Sau cum viata bate filmul



Luni am mers la Cinemateca unde am vazut Crucea de Piatra. M-am dus mai mult pentru decoruri si pentru cadrul de Bucuresti postbelic, insa cu aceleasi case si maidane ca inainte de razboi. Mi-a placut mult filmul, iar Dinica, "tovarasul Puzderie", joaca magistral.

Dupa film, am luat-o spre Universitate, insa pe un drum mai special. Am urcat strada Eforie si am ajuns in Calea Victoriei, unde am intrat in gangul care duce la Biserica Doamnei. Imi place mult acest loc, iar cladirea ingropata cu un metru fata de sol impresioneaza. Tot ingropate cu un metru mai sunt bisericile Scaune si Sf. Gheorghe Nou.

De acolo, am dorit sa ies in Doamnei, prin alt gang. Mi-a atras atentia o usa veche, aflata intr-o nisa a unei cladiri. M-am apropiat de ea si am avut o mare surpriza: usa are geamuri si, fiind usa principala, are sticla acoperita cu ziare pentru a nu se vedea inauntru.

Ziarele sunt invechite, ingalbenite si dateaza de prin 1940/50. Ele contin stiri despre fascisti, Auschiwtz si alte subiecte similiare. M-am simtit brusc transportat in filmul pe care tocmai il vazusem, chiar daca perioada sa este putin dupa 1950.

Ma intreb si acum: ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi existat acel lacat pe usa, as fi apasat clanta si as fi intrat? Si, o data intrat, ce as fi zarit pe geam, afara?

Click pe poze pt. a le mari!


duminică, 25 mai 2008

Inca o cladire art nouveau in Bucuresti


Am aflat de la amicul unui prieten :D de existenta unei alte cladiri art nouveau in Bucuresti. Se afla pe langa Gara de Nord, pe Calea Grivitei, in apropiere de ruina Cinema Dacia. Ne intereseaza din poza doar etajul.

Castelul Tepes din Carol - o belvedere perfecta asupra Bucurestiului (FOTO & VIDEO)










Sambata 24 mai, fix la 23 de ore de la operatia mea, citeam linistit presa on-line. Asta pentru ca fusesem externat in dimineata aceleiasi zile. Si cum citeam eu presa, vad pe evz.ro o stire potrivit careia un loc pe care incercam sa-l vizitez de ani de zile era deschis doar pentru cateva ore: Castelul Tepes din Bucuresti, langa Parcul Carol. Era unu si jumate cand am citit informatia, iar la 3 se inchidea!

Orice om intreg la cap ar fi stat potolit acasa - anterior, cu 24 de ore, inca dormeam sub efectul anesteziei generale. Insa obsesia mea pentru Bucuresti a invins operatia si precautia, asa incat m-am aruncat, delicat, intr-un taxi si in 10 minute am ajuns la Parcul Carol.

Nu era foarte multa lume, asa incat am intrat destul de repede in cladire. Castelul lui Tepes dateaza de la 1906 si a fost construit initial din necesitatea de a avea un turn de apa pentru pompieri. Urbanistii de atunci au avut ideea reproducerii la o scara mai mica a cetatii cladite de catre Vlad Tepes la Poenari si a rezultat o cladire mica, foarte frumoasa, cu un aer medieval, in Bucuresti.

Am urcat in turn, tot cu infinite precautii si vizualizand mental fiecare cusatura a operatiei. Treptele vechi sunt din lemn si urca in spirala pana la varf. Intr-o parte este peretele turnului, in alta, la mijloc, cazanul vechi de fonta, acuma fara apa, ruginit si cu suruburile innegrite de vreme. Aveam impresia ca turnul se poate narui din clipa in clipa, treptele pareau sa cedeze si trosneau crunt la fiecare pas.

Iesirea din turn se face prin plecarea capului si prin depasirea unei tevi mari, infipta fix in ultimele trepte. O data ajuns in varf, am avut o bucurie imensa: de acolo se vede tot orasul, fara nicio obturatie. Practic, pentru mine a fost a doua oara, dupa ce am urcat in 2007 in Arcul de Triumf, cand am vazut orasul meu drag de la inaltime.

Se vedeau in zare Casa Poporului, Interul, Turnul Ascensoarelor... iar Parcul Carol parea o mare inundata cu verdeata. Am facut multe poze, un filmulet si m-am grabit sa cobor (din pacate), dar tot precaut, pentru a permite si altora sa se bucure de priveliste.

Am aflat de la directorul institutiei care gestioneaza onorarea eroilor neamului (scuze de exprimare) ca accesul in aceasta cladire, sediul organsimului amintit anterior, va fi permis doar de doua ori pe an. Si mi-a confirmat ca senzatia de ruina si putrezeala a cladirii e acoperita de realitate: la un cutremur ar putea suferi avarii serioase.













Am ajuns acasa bucuros de ce am vazut si cu operatia intacta. Da, stiu, nu a fost ok ce am facut, insa obsesia mea pentru Bucuresti e dincolo de rational. Unii ma vor intelege ;). Dati click pe poze sa le faceti mai mari :D.



Bucuresti - vedere de sus, Castel Tepes
Vezi mai multe video din Evenimente »

Aveti niste maruntis, asa vreo 700 000 euro? Atata costa batrana din poze




Casa aceasta se afla pe Calea Grivitei, aproape de intersectia cu Buzesti. E o ruina in prezent, dar priviti-o cu atentie si veti vedea ceva deosebit. E scoasa la vanzare si costa o nimica toata: 720 000 euro. Sper ca e monument istoric si ca viitorul proprietar o va consolida si cosmetiza.