vineri, 15 ianuarie 2010

Cum moare o strada: Batiste. Ii pasa cuiva?

Azi am trecut, in drum spre munca, pe strada Batiste, parcursa dinspre Vasile Lascar pana la terminare, in spatele Inter-ului. Am vrut sa vad cum arata jumatatea semi-dezmembrata a Policlinicii Batiste, scelerata si senila, la fel ca personalul medical ce o deserveste.

La intersectia dintre Batiste si Ion Luca Caragiale, un imobil nou se inalta semet, pe un loc ocupat pana anul trecut de o casa veche, aflata in zona de protectie. Am mers mai departe, catre policlinica. Inainte de cladirea vizata de mine, se renoveaza o alta, insa intr-un mod oribil.

Fatada a fost nivelata, majoritatea ornamentelor sunt distruse, astfel ca va ramane o cladire scuturata de podoabele care ii subliniau prestigiul si incadrarea in familia caselor vechi de pe Batiste.

Apoi, am ajuns in dreptul policlinicii. La jumatatea din dreapta, ferestrele au fost smulse, interiorul pare si el devastat. Daca se aplica metodele exersate in Visarion 8 ori Aviatorilor 8, in cateva luni acolo va fi o ruina care va justifica declasarea si deci demolarea.



Si o surpriza: terenul de vizavi de policlinica, ocupat de o alta vila, este complet eliberat, operatiune facuta discret - nu am citit nicaieri de demolarea de acolo.

Alt teren liber, de zeci de ani, este cel de langa ARCUB. Acolo a fost o gradina de vara, dar de ani buni nu se intampla nimic: nici nu se planteaza copaci, nici nu se construieste ceva. Gardul vechi din lemn atarna-n strada si va pica la urmatoarea furtuna.

Strada Batiste este, alaturi de Strada C. A. Rosetti - fosta Ulita a Clementei - una din vechile artere preferate de protipendada bucuresteana pentru cladirea caselor. Din pacate, constructiile vechi cad ca mustele, una dupa alta, in tacere ori cu mici scandaluri care au eficienta zero.

Numele strazii poate veni fie de la boierul Ba[p]tiste Vevelli (sfetnicul lui Radu Mihnea Voda) care ar fi avut o mosie in aceasta zona, fie de la raul Bucurestioara care se scurgea din Balta Icoana, prin spatele Bisericii Batiste, pana in Dambovita - bat[el]iste ar fi desemnat locul de langa apa unde stateau vitele.

Casa din Visarion 8:



Foto: Ovidiu Draghia

joi, 14 ianuarie 2010

Facebook interzice suicidul + Profilul internautului român, in Observator cultural

Am publicat un articol in revista Observator cultural un articol cu titlul Facebook interzice suicidul + Profilul internautului român:

"Două subiecte mai importante din domeniul Internetului mi-au atras atenţia la începutul lui 2010. Primul este legat de colosul Facebook, cel mai important site de socializare, acuzat că a blocat accesul unor site-uri specializate în dezactivarea profilurilor, la cererea expresă a utilizatorului posesor de cont. Al doilea subiect este o informare din partea Trafic.ro, care a întocmit un profil foarte interesant, pe baza studiilor demografice proprii, al internautului român, aşa cum se prezintă el la finele lui 2009 [...]"