vineri, 9 iulie 2010

Diverta miroase a business, nu a carte

Diverta va deschide în august un nou magazin la Universitate, fix lângă fântână, în locul fostului cazinou Princess, asta în ciuda problemelor financiare pe care le traversează . Deja au fost închise câteva magazine mai mici, iar Diverta Magheru din fostul magazin Eva nu se simte prea bine.

Noul magazin este aşezat inspirat, deşi Diverta este deja prezentă în zonă, după achiziţia Librăriei Noi - Sala Dalles. Noua Diverta are concurenţă prin cele 3 librării plasate oarecum una lângă alta pe Academiei şi Edgar Quinet (Eminescu, Cărtureşti vechi şi una a Companiei de Librării Bucureşti).

Eu unul nu am o relaţie de prietenie cu Diverta deoarece niciodată nu mi-a plăcut spaţiul cu aspect de hipermarket în care sunt aşezate după criterii abstruse cărţile şi dvd-urile. Când cumpăr carte, nu vreau să o fac cu sentimentul tranzacţional în coaste, ci, mai degrabă, aş vrea ca volumul să se strecoare hoţeşte în mâna mea. Cam aşa se întâmplă la Cărtureşti de unde nu am cum să plec fără a lua (şi a plăti :d ) măcar o carte.

Diverta miroase a business, nu a carte! De aceea, eu unul voi rămâne fidel Cărtureştului, unde te poţi vârî într-un colţ să răsfoieşti o carte, fără a te simţi expus privirilor mulţimilor - ca la Diverta pe canapelele aşezate lângă rafturi. Cărtureşti miroase a carte, respiră literatură şi îţi creează senzaţia că vânzarea volumelor e o chestiune secundară de business (nu că ar fi secundară, dar ca idee).