sâmbătă, 12 iulie 2008

Viata la tara



Recunosc ca sunt un orasean integralist care cunoaste "la tara" doar din vizite de maximum o zi si din povestile (stra)bunicii. Acum cativa ani, tentativa de a participa la culesul viei s-a soldat cu un esec personal: dupa jumatate de ora de smuls ciorchinii, mi s-a facut rau.
Iar mai demult, cand eram mic-pitic de nici 2 ani, au incercat sa ma tina si peste noapte la tara. Proasta idee caci m-am apucat sa urlu si nu m-am oprit decat atunci cand am recunoscut Scala din Bucuresti.



Totusi, imi place la tara, nu sunt un orasean fandosit si apreciez cele cateva plusuri ale vietii departe de urbe.
Sambata am plecat la tara cu soarele nerasarit, pentru un parastas. Este o "la tara" de campie, pe drumul catre Alexandria, la mai putin de 50 de kilometri de Bucuresti.

Seminte
Am regasit neschimbata ograda strabunicii: flori peste tot, muscate pe prispa, aceeasi vita de vie in gradina si de jur imprejurul casei pentru a o umbri si feri de vant. Am mers apoi catre cimitir, iar acolo m-am plimbat ceva vreme pe camp, printre buruieni, copaci si vita de vie.



Semintii
Copii, de-i si incurcai si nu mai stiai de palma carui parinte tin. Copii si-n vorbele batranilor care-si evocau tineretea. Copii cu puf si-n ograda gainilor. Copil cu blana pe strada, alaptat de mama matza.



Semi-ntuneric
Am coborat in pivnita magaziei pentru a cauta senzatia aceea de teama, placere si pierzanie, pe care o incercam cand ma strecuram aici, demult. M-am scaldat in intuneric si am privit spre capacul de lumina. M-am umplut de racoarea peretilor de pamant si am inspirat mirosul de drojdie, de alcool - iz fermentat in atatia zeci de ani de procesare.



Harta mirosurilor
Am ramas surprins sa re-simt aceleasi mirosuri in casa bunicii si apoi altele, tot cunoscute, in a unei matusi. Acelasi parfum in camera de dormit, dupa o reteta secreta in care recunosti mirosul peretului de chirpici, un pic de naftalina si... cam atat, caci restul e tainic.



Bucataria are si ea propria schema olfactiva construita pe un iz de ai si pe ceva gaz, de la butelie - miros discret, fara pericol mihailestian.
Mirosul satului pana la urma, familiar si placut, desi sunt si am fost doar un suflet calator care nu a facut decat popas pret de cateva ceasuri in Ghimpati.
Mirosul de grajd, mirosul de cotet, mirosul de buda aflata in fundul curtii - da, si acesta avea ceva special - mirosuri grele si totusi personalizate.

Mortii nu mor
"Hai sa ti-i arat pe bunicii mei" a spus... bunica mea. Eram la cimitir, o parcela aflata in mijlocul campului, cultivata cu cruci. Am mers condus de ea la un mormant cu o cruce veche pe care odihneau sepia cei doi buni ai bunicii...



Unde se vede ca mi-s orasean
Am vrut sa fac si eu o fapta demna de isprava: sa pun apa in adapatoarea de langa fantana publica pentru o gasca de gaste insetate. Am scos ciubarul din lemn din put si cand sa le torn apa, mi-am racorit mai intai picioarele si blugii fierbinti, iar abia dupa aceea am reusit sa alimentez jumatatea de anvelopa-hardau, smulsa din hoitul vreunui tractor decrepit.



Oricum, asa am reusit sa-mi castig un pic de respect din partea inaripatelor care initial, cand m-au vazut langa fantana, s-au re-tras mai la gard spre barfa si atenta observatie a veneticului.



Una peste alta a fost o zi frumoasa in care am mancat mirosuri si am baut linistea ograzii de tara cu muzica pasarilor de curte si fosnetul frunzelor din copaci si vi(a)ta de vie. Mi-a placut, la tara, viata.

(Click pe fotografii pentru a le mari)

Folclorul nu moare:



joi, 10 iulie 2008

Carturesti creste si "inghite" inca o casa

O veste care nu prea a fost observata de fanii Bucurestiului: Carturesti Magheru va creste si se va extinde in casa vecina, fostul sediu administrativ al Teatrului Ion Creanga - care, daca nu gresesc, isi cam inchide portile. Si nici Tandarica nu se simte prea bine pentru ca imobilul in care se afla va fi retrocedat.
Dar sa revenim la vestea cea buna.

Libraria care deja nu-si mai incapea in carti, urcate hat pana in pod, apoi scoborate in subsolul rece incins cu caramida bruta si nisipoasa, a batut la usa casei vecine, i s-a deschis, s-au inteles la arginti si... Carturesti va expune si in cladirea din spate. Mai mult, vom avea si mult dorita terasa in curtea lunga si umbroasa a fostului sediu Ion Creanga. Abia astept inaugurarea si ma bucur ca se mai conserva o casa foarte frumoasa...



Foto: http://muzical.srr.ro

Wanted, un film care instiga la crima (VIDEO)

Am vazut Wanted, un film in care Angelina Jolie se joaca atat cu personajele, cat si cu spectatorii. De fapt, am mers la film pentru Angelina, iar ea s-a facut asteptata zeci de minute cum ii sta bine unei vedete.

Filmul instiga la violenta intr-o America in care crimele gratuite din mall-uri, scoli sau firme sunt la ordinea zilei. Ori chiar asta transmite filmul: ai o viata de rahat, anonima, cu sefi enervanti? Pune mana pe arma si creeaza-ti propriul destin!

Iar obscura Fratie are ca principiu: "ucide un om (pe care nu-l cunosti, dar numele sau ti-a fost transmis de un membru superior al Fratiei) si poate vei salva o mie de vieti". Finalul filmului in care eroul train-uit in 7 zile (sau 6) ucide o gasca de oameni super-antrenati este o combinatie de Rambo si Matrix prin "realism". Dar, dincolo de mesajul general idiot, este Angelina... Care se omoara la final, ca un personaj criminal pozitiv ce este...

duminică, 6 iulie 2008

Live Kaiser Chiefs la Bestfest 2008, Bucuresti, Ruby (FOTO si VIDEO)



Sambata seara am fost la a doua zi de Bestfest 2008. Am ajuns pe la 8 si am prins doua concerte misto, Manic Street Preachers si Kaiser Chiefs. Ultimii mi-au placut mult si am ramas impresionat de cata lume stia versurile celor mai multe piese cantate de ei. Am ramas surprins si de tipetele colegei mele, Andreea. Mai jos, clipul live Kaiser Chiefs la Bestfest 2008 al piesei Ruby. Si poze.

Andreea feat. Kaiser Chiefs
:



Kaiser Chiehs Bestfest 2008 Ruby
Vezi mai multe video din Evenimente »