sâmbătă, 27 martie 2010

Capriciile lui Goya, expoziţie la MNAR

Din nou Goya, de data aceasta nu e vorba de filme, ci de opera sa, în expoziţia Faţete ale conştiinţei. Capriciile lui Goya. Dacă ai văzut Goya la Bruxelles, filmul regizorului Carlos Saura, proiectat recent la Elvira Popescu, Capriciile sunt e extensie aşteptată a peliculei.

Expoziţia din Bucureşti prezintă cele 80 de gravuri din celebra serie a Capriciilor, realizată de pictorul spaniol Francisco de Goya (1746-1828) şi publicată în perioada 1797-1799. Poate fi văzută între 26 martie - 30 mai 2010 la Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu.

Muzeul Naţional de Artă al României, Ambasada Regatului Spaniei în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti organizează în perioada 26 martie - 30 mai expoziţiei Faţete ale conştiinţei. Capriciile lui Goya.
Redau în continuare, câteva pasaje de descriere din comunicatul expoziţiei. De un mare impact vizual, aceste gravuri suscită interesul deopotrivă cunoscătorilor şi celor care le văd pentru prima oară, nu numai datorită valorii artistice şi calităţilor tehnice, dar şi datorită mesajului moral transmis şi titlurilor incitante - cel mai cunoscut fiind Somnul raţiunii naşte monştri.

Capriciul, gen de gravură cu subiect liber, de la detaliul decorativ la compoziţia fantastică, este în accepţia lui Goya motiv de acidă satiră socială. Goya sancţionează - cu ironie, amărăciune sau severitate - slăbiciunile şi viciile umane: corupţia, prostituţia, şarlatania, vanitatea, infatuarea şi stupiditatea. Săgeţile lui ţintesc nu numai masele populare, ci şi clerul, înalţii demnitari şi aristocraţia.

vineri, 26 martie 2010

Riscuri mecanice - expoziţie retro de afişe despre Securitatea Muncii

Joi după-amiază am dat o fugă pe Şelari la Atelier 35 să văd Riscuri mecanice - o expoziţie de afişe cu tema: Securitatea Muncii. Expoziţia ne propune recuperarea unor repere vizuale importante din zona design-ului grafic românesc prin expunerea a peste 130 de afişe datând din prima jumătate a anilor 90. Afişele smulg măcar un zâmbet prin naivitatea, dar şi directeţea mesajului, îndemnul text fiind ilustrat vizual cu consecinţa nerespectării sale. De exemplu, o mână plină de sânge prinsă într-un angrenaj ori un ins prins între maşina de aprovizionare şi platforma de descărcare.
Spaţiul Atelierului 35 găzduieşte tot felul de expoziţii, iar tinerii până în 35 de ani sunt încurajaţi să expună. Intenţionez să fac un material pentru CampusNews.ro despre oportunităţile de expunere în Atelier 35 ale studenţilor.

joi, 25 martie 2010

Nu rata! Expoziţia cu ceasuri unicat la Muzeul Cotroceni - Mirajul timpului

Aşa cum ai observat, încerc sa recomand pe acest blog acele evenimente care îmi fac cu ochiul în Bucureşti şi la care ajung şi eu. Din aceeaşi serie face parte o expoziţie de ceasuri de epocă, multe unicate, desfăşurată la Muzeul Cotroceni, în perioada 24 martie – 24 mai 2010. Redau în continuare pasaje din prezentarea expoziţiei Mirajul timpului, cu argumente pentru a te convinge să nu o ratezi.

În cadrul expoziţiei vei vedea peste 100 de ceasuri de epocă, surprinzătoare prin mărime şi formă, inedite prin mecanism: ceasuri de buzunar, de mână, de birou, de voiaj, pendule. O parte dintre acestea au aparţinut unor domnitori români – Mihail Sturdza, Grigore Alexandru Ghica, regilor României – cravaşa cu ceas a regelui Ferdinand, ceasuri de masă ale reginei Maria, ceasuri ale regelui Carol al II-lea şi Mihai.

De asemenea, în expoziţia Mirajul timpului vor figura şi ceasuri deţinute de personalităţi române din sfera politică, ştiinţifică şi artistică precum: Barbu Catargiu, Mihail Kogălniceanu, mareşalul Alexandru Averescu, Nicolae Titulescu, Victor Place, Mihai Eminescu, Ion Heliade Rădulescu, Gala Galaction, Ion Creangă, Ştefan Procopiu, Theodor Aman, Iacob Mureşianu etc.

Ceas solar de secol XVIII
Printre curiozităţi se află un ceas solar de secol XVIII, un ceas muzical cu imnurile ”Deşteaptă-te române” şi ”Trăiască regele”, două ceasuri butonieră, ceasul ştampilă, o clepsidră de buzunar, o împletitură din păr de călugăr pentru susţinerea ceasului de buzunar (colecţia de orologerie Doru Fărcuş).

miercuri, 24 martie 2010

Mici schimbări mari pe blog

De azi, două schimbări constante pe blogul meu: româna cu diacritice şi adresare la persoana a II-a singular. Nu am crezut niciodată că politeţea adevărată stă în folosirea persoanei a V-a (a II-a plural, după gramatica clasică) şi, în plus, blogul meu se adresează prietenilor, cunoscuţilor, colegilor şi publicului tânăr.

marți, 23 martie 2010

Panorama Bucurestiului, de pe Spitalul Municipal - FOTO

Duminica am ajuns pentru niste chestiuni familiale la Spitalul Municipal si, dupa rezolvarea lor, am profitat de timpul superb pentru a merge pe acoperisul institutiei. Acolo se afla o terasa si un mic restaurant - cantina, La 14 (cifra aferenta nivelului). Intrucat nu am folosit liftul, drumul pana acolo a durat o vesnicie si, ca un urban ce ma aflu, mi-am zis ca aceleasi sentimente le incearca alpinistii.

Nu eram la prima vizita pe acoperisul Spitalului Municipal, doar ca aceasta s-a dovedit mult mai interesanta pentru ca fusesere eliminate restrictiile de miscare - de obicei, un mic spatiu din dreptul lui La 14 este deschis publicului, cu vedere printr-un gard inalt de plasa catre Palatul Parlamentului. Acum, datorita santierului, m-am putut invarti cu aparatul foto pe toate laturile admirand privelistea Bucurestiului.

Am petrecut o vreme cu ochii tinta spre namila care striveste orasul - Casa Poporului, apoi am privit lacul artificial aparut pe terenul din spatele Casei Radio. Balta este dovada clara a nivelului ridicat pe care il are in zona panza freatica - dupa topirea zapezii, apa nu mai poate fi absorbita. In rest, enjoy the pics, la final sunt niste eseuri cu butaforia oferita generos de santier si de elementele de arhitectura ale Spitalului Municipal.

Galerie foto - Bucurestiul, vazut de pe Municipal


Click pe foto pentru acces in galeria de imagini.

luni, 22 martie 2010

Noul site romanialibera.ro - beta

Desi anuntat pentru miezul noptii, noul site romanialibera.ro era deja on-line duminica la 23:00. Am aruncat un ochi si am dat multe clickuri. La o panoramare a primei pagini, site-ul arata bine si este destul de logic ca organizare. La navigare, lucrurile nu mai stau asa de bine. Meniul sufera de aceeasi boala ca si noul evz.ro - beta, e nevoie de click pe sectiune pentru a afisa o pagina cu meniul secundar si categoriile sale. Apoi, in loc sa fie pus un slider in capul paginii, iar este chemat userul sa dea click pe taburi tip Sport, Dezbateri etc. Unde e grafica interactiva clamata in comunicatul de presa?

Mai departe, e interesanta ideea de diferentiere cromatica a sectiunilor, insa pe ce criterii sunt distribuite cele 3 sau 4 nuante? Am cautat o legatura logica intre sectiuni, daca e, eu nu am dibuit-o. Pagina de detaliu articol se deschide cu o fotografie a textului care incepe sub aceasta, indiferent de dimensiunea ori formatul ei. Interesanta decizia. Explicatia foto este ilizibila din cauza fontului mic, gri deschis pe background alb.

In ceea ce priveste paginile principale ale sectiunilor - Opinii, Arte etc. nu am inteles strategia project managerului. Sunt diferente mari de organizare intre aceste pagini, nejustificate si obositoare pentru userul care va cauta identificarea unui pattern. Impresia e ca mai multi designeri au venit cu propria interpretare si ca au fost implementate mai multe variante. In aceste pagini principale, meniul secundar este invizibil, din cauza alegerii nefericite a culorilor font/ background meniu 2.

duminică, 21 martie 2010

Pasajul Basarab a inchis Calea Grivitei - fotoreportaj

Timp de 4 zile, Calea Grivitei va fi inchisa intre Bulevardul Gh. Duca si Podul Grant din cauza lucrarilor la Pasajul Basarab, ajuns in faza montarii tablierelor metalice pentru podul hobanat peste calea ferata. In aceste zile se lucreaza pentru traveresarea traverselor peste Calea Grivitei, dinspre Titulescu, lucrari ce au impus obturarea traficului auto la intersectia dintre Grivita si Titulescu. De asemenea, pasarela pietonala peste liniile ferate isi traieste ultimele zile ca existenta, nu si ca utilizare pentru ca e deja inchisa. Vezi mai jos o galerie foto, cu imagini trase azi la santierul Pasajului Basarab.

Desigur, pietonii pot folosi pasajul subteran construit de Metrorex pentru accesul la statia Basarab. De asemenea, pietonii pot traversa intersectia pe linia Calea Grivitei printr-un pasaj protejat cu intarituri metalice, sub podul in lucru. Am mers astazi sa vad cu ochii mei lucrarea si am facut mai multe fotografii langa santierul Pasajului Basarab, precum si la bucla provizorie de pe Grivita pentru intoarcerea troleibuzelor 65 si 97, pe sensul de venire dinspre Bucurestii Noi, desigur. 105 e deviat pe Banu Manta, iar 86 intoarce ca pe vremuri la Gara de Nord, comun cu 79. Santierul Basarab, faza de traversare a Caii Grivitei, se misca rapid, astfel ca sunt sanse sa fie respectate cele 4 zile anuntate pentru blocajul temporar al arterei.