miercuri, 27 ianuarie 2010

Internetul, presa tiparita romaneasca si criza

Joi public in numarul 510 al revistei Observator cultural un articol despre situatia presei tiparite romanesti, la inceputul lui 2010. Am scris despre perspective si am explicat de ce ar trebui ca accesul la continutul site-urilor de stiri sa fie partial contra-cost.

"Internetul, salvarea presei tipărite? - Mediul on-line nu este gratis!

Cu ani în urmă se discuta despre viitorul sumbru al presei tipărite şi se afima că Internetul o va înlocui. Tot atunci, mediul on-line era văzut ca o ameninţare pentru print pentru ca în zilele noastre acelaşi spaţiu virtual să fie considerat colacul de salvare.

Publicaţii româneşti închise

Începutul lui 2010 găseşte presa noastră în comă. Pentru cei care cred că afirmaţia este exagerată, să privească chioşcurile de ziare şi să se gîndească la imaginea de acum un an. Au dispărut numeroase titluri de reviste şi de ziare, iar standurile sînt blocate cu zilele de cîteva nume, cu exemplare dublate, pentru că altfel ar rămîne spaţiul liber, precum şi cu cărţile scoase de Adevărul [...]

O soluţie – panaceu nu există pentru a optimiza şi a obţine profit din site-ul unei publicaţii – eventual rămase doar pe Internet. Totuşi, ideea fundamentală este că extremele, pe bani sau complet gratuit, sînt falimentare. Un mix inteligent între informaţiile oferite gratuit, părţi din texte mari publicate ´la liber´, precum şi selecţii oferite gratuit din conţinutul multimedia, video şi text, poate fi soluţia cîştigătoare [...]"

Articolul integral, din revista Observator cultural, e pe site-ul acesteia: www.observatorcultural.ro.