vineri, 11 aprilie 2008

Furt? Noul site Jurnalul National e cam copiat din The Guardian

Si nicaieri in site-ul Jurnalului nu am citit ca au avut okul pentru a plagia aproape 100% Gardianul britanic, cum parca a facut Gazeta de exemplu, care a imitat marca.com. Se pare ca nea Felix nu mai are bani pentru online si copiaza integral ce-i place ochiului dumisale:


Observati modificarea de finete: coloanele 1 si 2 sunt inversate pe cele doua capturi.

Citeste si: Noul site Jurnalul National: minimalism superficial

Dan Puric, interviu de exceptie

Frgament dintr-un interviu cu Dan Puric din Adevarul: "Mi-a zis parintele Bogdan, de la Biserica Sfantul Gheorghe, care a fost la Biserica Sfanta Vineri, atunci cand au demolat-o - aia demolau si romanii luau caramizi acasa... Este un lucru urias! Si impactul parintelui Bogdan cu securistul cand a intrat in altar si i-a zis: „Daca nu pleci de aici trec cu excavatorul peste tine!". Si stiti ce s-a intamplat? Peste doi-trei ani, la o curba, pe masina securistului a căzut o platforma de beton si l-a paralizat. Cine era cu acatist la biserica? Sotia lui care spunea: „Va roaga sa-l iertati ca e paralizat". Mi-a zis Arsenie Papacioc – „catistos" inseamna „nemiscare", iar „acatistos" inseamna miscare. Adica a inceput sa se miste in fata lui Dumnezeu."

Cristian Diaconescu, candidatul fortat de PSD pentru Primaria Bucuresti


In PSD s-au incaierat mai multe personalitati, intre care Miron Mitrea, Marian Vanghelie si Sorin Oprescu, pentru Primaria Capitalei. Cand trei se bat, al patrulea castiga: Cristian Diaconescu este candidatul PSD pentru Primaria Bucuresti, ales in unanimitate de Comitetul Executiv al PSD, un deus ex machina in acest carnaval politic. La fel ca si in cazul desemnarii lui Vasile Blaga, numirea lui Cristian Diaconescu pentru Primaria Bucuresti este fortata, iar purtatorul de cuvant a fost aruncat cu de-a sila in lupta electorala. La fel ca si Vasile Blaga, Cristian Diaconescu a avut un discurs sec si gaunos... Nu cred ca bucurestenii vor fi atrasi de un tur doi intre Cristian Diaconescu - PSD si Vasile Blaga - PDL.

Noul site Jurnalul National: minimalism superficial

Noul site al Jurnalului National se afla in faza beta. Organizarea pe trei coloane lasa o gaura inexplicabila in partea dreapta, iar meniul este asezat orizontal, cu categorii dezlanate. S-a renuntat la zona de video, desi ea putea fi alimentata cu content de la Antene si s-a incercat o insertie de imagini de mari dimensiuni, acestea nu reusesc sa atenueze impresia de moarte clinica a HP-ului.

Dupa experienta HotNews si, mai nou, Cotidianul, nu cred ca trebuie sa ne mai fie teama de culori de individualizare pe HP-ului unui site serios de news. Ca si noul Evz.ro, scheletul pe care se sprijina site-ul Jurnalului este de fapt o fosila fara nici o legatura cu trendurile si functionalitatile unui site interactiv din 2008.

Rahova - Uranus, noul Soho al Capitalei. Moartea cinema-lounge-ului E-Uranus

Am mai scris despre zona Rahova - Uranus si despre transformarile urbane pe care le cunoaste zona aceasta. Acolo sunt cateva cladiri superbe, intre care amintesc Palatul Bragadiru, Vama Antrepozite si un turn de apa.

"La mijlocul lunii mai, ar trebui sa fie gata (lucrarile in zona - n.m.), iar Bursa de Marfuri Creative – asa cum o numeste Doru Frolu – sa-si deschida portile. In viziunea arhitectului, zona Uranus-Rahova beneficiaza de niste atuuri foarte clare: Atunci cand am vazut zona asta, am zis ca va fi o zona unicat, va deveni un fel de Soho al Bucurestiului, asa cum are si New Yorkul. Pentru ca are două caracteristici speciale: pe de-o parte, are un patrimoniu unic de cladiri industriale, si, pe de alta parte, are foarte mult spatiu liber, astfel incat iti permite niste insertii de arhitectura modernă foarte spectaculoase" (potrivit Adevarul).

Si o veste proasta: fostul cinema lounge E-Uranus nu se mai deschide anul acesta si, potrivit unor informatii, zona urmeaza sa fie curatata de cladiri pentru a face loc altor constructii. Sper sa nu cada si turnul de apa si mi-ar placea ca si hala industriala de secol XIX sa fie pastrata si transformata intr-un spatiu multi-cultural.

joi, 10 aprilie 2008

Cocosul decapitat, al lui Radu Gabrea. Un film light, cu parfum in-credibil

Miercuri seara am vazut Cocosul decapitat, in regia lui Radu Gabrea. Filmul nu plictiseste, insa nici nu are un ritm prea dinamic care se potriveste atmosferei linistite din orasul de provincie ardelean, unde timpul are rabdare cu oamenii. Imaginile sunt foarte frumoase, iar ca butaforie Cocosul decapitat merita nota 10. Ce m-a mirat a fost nota pacifista a filmului: razboiul nu se simte, iar ocupatia nazista pare mai degraba o joaca de copii. Apoi, profetiile lui Mailat au un iz tezist si se adauga tezismului general al filmului care idilizeaza in exces viata sasilor. Bejenia acestei natii, anuntata la sfarsitul filmului, are un suport puternic prin imaginea casei bombardate si in flacari...

Candidatii la Primaria Capitalei si blogurile lor politice

La ora la care am incheiat acest articol (marti, ora 12:30 - n.m.) a fost confirmata si candidatura lui Vasile Blaga pentru Primaria Municipiului Bucuresti, iar acesta nu are inca site. In PSD, apele sint inca tulburi, iar lupta surda care se da intre Marian Vanghelie si Sorin Oprescu are toate sansele sa fie cistigata de catre Miron Mitrea. Pina in prezent, in lupta s-au aruncat Cozmin Gusa si Ludovic Orban, iar printre armele lor se numara si blogul.

Inainte de a scrie despre paginile personale ale lui Gusa si Orban, sa facem putina istorie. Printre primii politicieni cu blog s-a numarat Adrian Nastase. Acesta se lauda recent cu cei 3.000 de vizitatori unici pe zi, intre care s-ar numara, potrivit spuselor sale, fani, ziaristi, dar si adversari politici. Apoi, in preajma euroalegerilor, am inregistrat un alt val de politicieni, multi de la PNL, care si-au facut blog. [integral pe Observator cultural]

marți, 8 aprilie 2008

Eva devine Diverta. Ce va face Adam singur? - Magheru: cea mai concentrata piata de carte

Unul dintre ultimii supravietuitori ai shoppingului socialist, Magazinul Eva, de pe Bulevardul Magheru, devine o mega-librarie Diverta, potrivit The Money Channel. Este o miscare interesanta si este de vazut daca va fi personalizat acest spatiu, in comparatie cu celelalte puncte ale lantului. Aceasta pentru ca la Scala mai exista un magazin Diverta, iar doua magazine situate atat de aproape s-ar putea calca pe coada.

Mai interesant mi se pare altceva: Bulevardul Magheru devine cea mai concentrata piata de carte din Bucuresti, cu 6 spatii importante: cele doua Diverta, Libraria Carturesti, Libraria Mihail Sadoveanu (Scala), Libraria Papirus (in Romana) si Libraria de la coloane (tot in Romana). As putea forta si as adauga a saptea locatie*, libraria de carte straina pe Bulevardul Dacia, la 10 metri de Piata Romana.
- Si ar mai fi tarabele cu carti, precum si celebrul chiosc de carte din fatza de la KFC. Zona Romana ramane cu cartile noi, iar Universitatea este specializata in anticari si anticariate (pe Academiei si pe Bratianu). Ceea ce nu e rau!
Off-topic, mentionez ca Magazinul Adam ramane singur la Sala Palatului. Exista viata dupa Eva?

*"locatie" in sensul nou, de "loc", fapt atestat si acceptat si de regretatul Pruteanu.
Sursa foto: Metropotam.ro

Balta Icoanei a reinviat

Luni seara am avut placuta surpriza de a vedea in Gradina Icoanei (nu parc!!) finalizate lucrarile la balta artificiala. Izvorul-havuz e cam kitschos, rauletul sinuos cam mic, iar balta finala cat imputita. Dar e un inceput. Si da, Bucurestioara nu mai curge de aici, pe linia Strazii Jean Louis Calderon de azi...
Mi-am amintit o legenda legata de Gradina Icoanei. Pe cand aici era doar o balta mlastinoasa, langa Biserica Icoana, de unde in unele seri, un duh se ridica in vazduh si lovea clopotele lacasului... Intr-una din seri, duhul a luat chipul unei tinere fete pe care un calaret tanar a vazut-o in mijlocul baltii. El s-a aruncat calare in apa sa o salveze, dar nu a mai iesit vreodata din balta. Asa se povesteste...

duminică, 6 aprilie 2008

Bec pe Strada Luminei


Tot in plimbarea duminicala am zarit "o instalatie" urbana foarte interesanta: o lampa la intrarea in curtea unei case si sub ea tablita cu numarul adresei, cu vechiul nume al strazii: Luminei (actuala Christian Tell). Lampa care lumineaza tablita cu Strada Luminei. Casa este la intersectia strazii amintite anterior cu Bulevardul Dacia (fosta strada Nicolae Iorga).
UPDATE: A doua zi dupa scrierea acestui post, am circulat intamplator pe adevarata strada a Luminei, aflata in zona Pietei Gemeni (fosta Galati).

Comori urbane: inca o casa-bijuterie art nouveau in Bucuresti


Duminica este o zi excelenta pentru mine sa explorez propriul meu oras. Si descopar tot soiul de piese rare, frumoase doar pentru cei care stiu sa le guste. Astfel, am admirat pe Strada Viitorului (pe linia lui 16) Casa Paciurea, cu elemente de art-nouveau occidental. Las acum cuvantul specialistilor: "Numele (casei - n.m.) apare pe o placa in vestibulul cladirii principale. Fatada interesanta, avand elemente de sustinere a copertinei de la intrare si a balconului din lemn cu forme Art Nouveau de buna calitate. Anumite elemente precum strasina si marchiza situata deasupra intrarii pun in evidenta o influenta a stilului Neoromanesc." - sursa: art-nouveau-europa.net. Mai jos, imagini superbe.


Blogurile dau tonul schimbarii in Romania

Fragment dintr-un articol pe care l-am publicat pe Ziare.com:
"La inceputuri simple jurnale on-line in care diversi oameni cu prea mult timp liber scriau bazaconii personale, blogurile au devenit, incet-incet, arme redutabile de comunicare, manevrate mai abil sau mai stangaci de indivizi si de firme. In Romania, se dezvolta tot mai multe campanii pe bloguri, pe care le-am putea incadra in sfera sociala pentru ca au un impact concret si palpabil in viata oamenilor. Iata cateva exemple." Articolul complet: Blogurile si schimbarea la fata a Romaniei, pe Ziare.com.