
Conform DEX-ului, "a socializa/ socializez, vb. I. Tranz.", inseamna "a trece in proprietatea intregului popor principalele mijloace de productie sau alte bunuri aflate în proprietate privata. 2. Refl. (Despre munca, productie) A dobandi un caracter social datorita dezvoltarii fortelor de productie. [Pr.: -ci-a-] – Din fr. socialiser".
In zilele noastra, folosim des acest verb pentru a exprima actiunea de comunicare, de schimb de opinii, intr-un grup de oameni. A socializa inseamna a interactiona cu niste oameni, pana la urma. Cunoscuti au ba, e intrebarea? Ca sa pot socializa trebuie sa-i fi stiut in prealabil pe oamenii de socializat sau pot lega pe loc o prietenie si un dialog incipiente?
Raspunsul meu e ca socializarea poate cuprinde semul + spontan. Web-ul insa are alta parere si nu ma refer la definitia desueta din
dexonline, ci la nou lansatul
socializeaza.ro, adaptare autohtona a unui proiect social networking de mare succes din Ungaria.
Am dorit sa vad cum arata main-ul lor, manat si de curiozitate si de comentariile destul de dure ale unor blogger-i, intre care si
Zoso. NU se poate, pentru ca pagina arata ca mainul paginii de mail a orisicarei firme. Si mai mult, nu-i asa ca daca nimeriti pe pagina mail.numefirma.ro, nelucrand la compania cu pricina, nu va puteti inscrie pentru un cont? Asa e! Si asa e si la socializeaza.ro. Cont va faceti doar daca are vreun prieten o invitatie, pe sistemul Gmail.
Bun, aceasta mi-a fost cronica de intampinare a site-ului genial www.socializeaza.ro.
UPDATE: Ana Maria mi-a transmis urmatorul mail, destul de rapid dupa postarea pe blog a comentariului meu. Nu cred ca voi comite vreo impolitete daca il public aici:
"Am vazut ca ai scris despre socializeaza.ro. De aceea mi-am permis sa iti trimit o invitatie. Pentru ca e important ca oamenii in socializeaza.ro sa interactioneze natural intre ei, nu exista decat posibilitatea sa intri pe baza de invitatie, adica sa ai cel putin un cunoscut in sistem. Nu ne dorim sa facem spam si nici direct marketing, ci mai curand sa crestem o retea logica. Enjoy, Ana-Maria."
Multumesc Ana Maria, imi voi face un cont pentru a plonja in lumea socializeaza.ro. Nemultumirile mele de utilizator raman, alaturi de cele exprimate de Zoso pe blogul sau. Si nu inteleg cum vine asta cu "interactionarea naturala"? Eu interactionez natural si abordand persoane necunoscute :D. Stii cat de natural pot fi? Nu sunt ironic, glumesc doar, e strict treaba voastra cum gestionati business-ul.