joi, 31 ianuarie 2008

Bucurestiul industrial se duce de rapa



Miercuri seara am participat la sediul ICR la o dezbatere privind soarta vechiului Bucuresti industrial. Ideea de baza - o intuiti, e jale mare printre cladirile inca ramase in picioare. La moda e relocarea industriei cu demolarea vechilor fabrici pentru a face loc ansamblurilor imobiliare. Nu e rau, insa goana asta dupa profit ar trebui sa crute cladirile care au o oarecare valoare arhitecturala. Sigur, ele trebuie refolosite, iar un exemplu acceptabil este cel al fostei Tipografiei Octombrie Rosu (sper sa nu gresesc numele). Acolo au pastrat fatada, iar spatiul va fi utilizat pentru un imobil de birouri si locuinte.

O alta chestiune. Am incercat sa-l induplec pe actualul gestionar al fabricii de tigarete din Regie, bagata obscur in faliment, sa-mi permita un fotoreportaj. Am fost refuzat ferm, iar soarta fabricii de tigarete care nu este in patrimoniu pare pecetluita. Ma astept ca aici sa apara un mini cartier de vile, pentru ca nimanui nu-i pasa de arhitectura veche...

Voi dezvolta subiectul intr-un articol pe Ziare.com, alaturi de o prezentare a spatiilor industriale care inca sunt in picioare in Bucuresti. Nu pentru mult timp, marea majoritate!



Explicatie foto 1: O latura din zona fabricii de la Timpuri Noi, in 2005;
Explicatie foto 2: Vama Antrepozite, in curs de reabilitare (caz fericit).

Niciun comentariu: