joi, 4 martie 2010

Bucurestenii, niste mitici imputiti (VIDEO Adrian Majuru - Destin valah)

Aud continuu si continuu aceleasi vorbe scuipate printre dinti la adresa bucurestenilor, acoperiti de toate relele pamantului: necivilizati, murdari, galagiosi, barbari de-a dreptul. Aceleasi acuze, exprimate mult mai dur la adapostul anonimatului, sunt cu miile pe forumuri si in subsolul cu comentarii al articolelor din presa on-line.

Miticii, eticheta peiorativa lipita de fruntea celor cu buletin de Bucuresti, poarta vina pentru tot ce merge prost in tara asta, desi de cativa ani suntem condusi de un constantean si de un clujean. De parca locul de origine ar conta.

Nici bucurestenii nu se lasa mai prejos: provincialul e incet la minte, fie ca e oltean, ardelean ori moldovean. Am zis moldovean? Pai sa adaug si des-calificativul "imputit", nu-i asa?

Ambele sisteme de gandire tin de primitivism, indiferent din ce zona a Romaniei e emisa opinia critica la adresa conationalului. Nu poti eticheta o comunitate pentru ca ea este compusa din oameni de tot felul care nu pot fi luati unitar intr-un [singur] anumit fel.

Iar Bucurestiul e, cu atat mai mult, imposibil de etichetat: este un puzzle pestrit de romani din toate zonele tarii, adusi cu sutele de mii in entuziasmul de industrializare din perioada comunista.

Bucuresteanul nu exista

Bucuresteanul nu prea exista de fapt, ca si corp si minte, pentru ca asaltul provinciei a fost prea numeros ca oamenii sai sa se topeasca in creuzetul Capitalei. De fapt, ceea ce extra-bucurestenii vad rau in Capitala vine, de cele mai multe ori, dinspre neadaptati, dinspre neintegrati. Caci un bucurestean vechi, asa cum sunt eu ca familie, simte ca orasul e al sau, e o prelungire a casei sale si, in consecinta, ii pasa de el si il ingrijeste.

Un venetic ajuns aici din intamplare ori nascut intr-o familie care nu s-a adaptat Bucurestiului va face gratarul in fata blocului, va scuipa seminte pe strada, va asculta manele in autobuz - fara casti, va agresa verbal orice ins sau femeie care arata diferit de el, din punct de vedere look etc. El nu se simte parte a unei comunitati, de unde si comportamentul de animal in jungla.

Culmea, deci, unii provinciali care ne fac mitici ii injura chiar pe unii de-ai lor, nu pe bucurestenii vechi. Curat paradox. Sa ne gandim mai bine la originile straturilor care compun azi populatia Bucurestiului si sa analizam mai serios situatia din prezent, pana sa punem etichete generalizatoare. Asta explic mereu si mereu prietenilor din restul Romaniei.

La aceeasi concluzie a sursei suburbanului din Bucuresti, dinspre o parte a provinciei ajunsa aici si neadaptata, ghetoizata si [re]stransa in propriile deprinderi, a ajuns si istoricul Adrian Majuru, iar filmul de mai jos este de la lansarea cartii sale Destin Valah, cand a discutat [si] despre neintegrati cu Stelian Tanase. Am realizat filmarea alaturi de colegul meu Alex Tudora, anul trecut.


Vezi mai multe din Stiri, politica, evenimente pe 220.ro

7 comentarii:

Ardeleanu'Timisoara spunea...

Un om cu demnitate,onoare si inteligenta nu are nevoie sa mearga in Bucuresti pentru a descoperi succesul.
Moldoveni,olteni,tigani tot ce este mai rau in tara asta se aduna in fermecatorul MITICESTI.
Vrem o noua capitala!
Vrem schimbare!
Avem orase frumoase,civilizate avem o capitala EUROPEANA nu o groapa de gunoi!
Avem nevoie de o revolutie pentru a starpi aceasta pata neagra in societatea romaneasca.
Ardealul si Banatul invadeaza MITICESTIUL ori va omoram pe toti ori ajungeti voi Bulgari si lasati Romania noastra.
In Ardeal si Banat este cultura,libertatea si civilizatia romaneasca.

Ovidiu Draghia spunea...

Păcat de faptul că nu ai citit articolul. Ori ca nu ai înţeles nimic.

Ardeal spunea...

Ai dreptate in mare parte!Dar pana al urma un lucru ramane cert,avem nevoie de o noua capitala fara sa fie adusi oameni din toata tara!

Anonim spunea...

faza stii care e? bucresteanul de care ziceai e intr-adevar 90 % provincial, dar e ideea ca se impute el din cauza ritmului vietii, a valorilor noi peste care da, si ca sa fiu mai contemporan peste fashion-ismul de acolo. pe langa astea se mai adauga si temperamentul si caracterul de colectiv ale bucurestenilor cu vechime, sau mai bine zis de aerul ala mult cunoscut de superioritate. da ia gandeste-te spre exemplu cum zicea si ardeleanu daca am avea o capitala in provincie, nou-facuta? unde nu-s asa mule figuri si impresii. nu crezi ca reputatia negativa ar veni cu mult mai greu decat cum a venit in bucalea? Ardeleanu Timisoara te sustin intru totul mane !!! fara suparare ovidiule

Anonim spunea...

Bui baa bla bli blu he bah circa cio bale bu ba harshte curbe milte buntze bilde berget umande pralea.
Bubaaa!

Anonim spunea...

In istoria Romaniei cele mai multe personalitati sunt de prin Moldova iar ardelenii dau pe-afara de mandri ce sunt ca-s ardeleni,
doar ca-s prea lenti ca sa-si dea seama la timp ca exagereaza.

Unknown spunea...

care sunt personalitatile alea de la voi din moldova asa de multe? in ardeal pot sa-ti dau exemplu de multe personalitati care au avut un cuvant profund de spus in istorie si raman si azi prin faptele lor foarte importante pe care le-au realizat. si anume decebal care a invins roma si a impus tribut romei, menumorut care a invins doua osti ale ungurilor nomazi, kean care a invins regatul ungar in timpul lui stefan I de mai multe ori, horea, closca, crisan care au fost singurii din europa de est care s-au luptat cu imperiul austriac si au si castigat cateva lupte contra austriecilor, avram iancu care i-a invins atat pe unguri dar si pe austrieci, arsenie boca un exemplu si pentru celelalte biserici din vestul europei. si acestia nu sunt toti fiindca istoria s-a furat si cu siguranta au mai fost si altii in ardeal de-a lungul istoriei in transilvania.