luni, 8 noiembrie 2010

UPDATE: Demolari in Bucuresti: casa de pe Poligrafiei, colt cu Parcului (galerie FOTO | HARTA)

UPDATE: Clădirea a fost demolată, probabil în acest weekend.

Casa de care scriu aici, aflata pe Bulevardul Poligrafiei colt cu Parcului, nu este din cate cunosc monument istoric, in ciuda unor elemente arhitecturale valoroase.
O stiu de ani buni, stinghera si nealiniata cu Bulevardul Poligrafiei, ascunsa printre crengile copacilor, pe timp de vara.

Terenul pe care se afla este in continuarea Crowne Plaza si apartine lui George Copos. Acesta anuntase in trecut un proiect imobiliar de proportii in vecinatatea hotelului sau, dar nu suflase o vorba de vreo demolare. In ianuarie 2008, presa scria de proiectul unui zgaraie-nori de 27 de etaje, cu o suprafata totala de 56.000 mp. "Cand va fi functionala, cladirea de birouri va aduce incasari anuale din chirii de 9,9 milioane de euro”, declara Copos. Cladirea urma sa aiba o inaltime de 120 de metri - Casa Presei are doar 105 metri, cu tot cu antena. Terenul pe care se afla casa in paragina este cel destinat proiectului imobiliar? Foarte probabil.

In prezent, nu exista niciun panou care sa anunte operatiunea de demolare, iar cladirea urmeaza drumul brevetat de sacalii imobiliari: este lasata in paragina, cu geamurile si usile smulse. Cine stie, un incendiu accidental ar putea izbucni la un moment dat, iar cererea de demolare ar fi perfect justificata, daca nu este deja aprobata.

In urma cu cativa ani, am fost primul jurnalist care a scris despre defrisarea efectuata pe terenul vecin, deci tot la intersectia Parcului cu Poligrafiei. Primarul Andrei Chiliman a intervenit cu o declaratie, s-a dat o amenda simbolica si doar criza a oprit dezvoltarea unui proiect pe terenul defrisat ilegal si cu statut de zona verde. Poate acum vede cine trebuie articolul si reusim sa salvam aceasta casa. Vezi articolul meu publicat pe Ziare.com, in octombrie 2007: Masacru verde in Sectorul 1, probabil cu stiinta lui Chiliman (galerie foto)

- Foto imobil Poligrafiei, colt cu Parcului - Ovidiu Draghia
- Vezi mai jos pe Google Maps cladirea vizata de demolare



Vizualizare hartă mărită

8 comentarii:

Co POSH spunea...

Am aflat niste chestii: nu ar dori sa demoleze complet cladirea pentru ca, in realitate, ar fi cladire de patrimoniu. Dar cum ai scris, asta nu i-ar impiedica sa o distruga daca ar fi avariata. Un incendiu a avut deja loc ca urmare a unui foc nesupravegheat al unor aurolaci, dar pompierii au ajuns repede. In fine, se zice ca fatada ar urma sa fie pastrata si integrata in cladirea noua, dar nu e clar ce se intampla cu spatiul verde intins in jurul actualei case - care se vede si pe harta ta.

HM spunea...

Una dintre cele mai proaste vesti pe care le-am primit!
Imi placea cladirea aceaa, chiar daca nu era mare lucru de capul ei. Tin minte de undeva ca ar fi fost construita odata cu Casa Scinteii, dar am uitat utilitatea ei (gradinita pentru angajati - posibil sa confund).
Mare, mare porcarie!

dan spunea...

salut.
Se pare ca aceasta cladire [care oricum asa arata de ani buni de zile, se degradeaza incet incet] apartine domeniului fostului hotel Flora, in era Copos Crowne [imi spune un coleg inainte de '89 a adapostit un fel de muzeu]. e de vazut daca acum cladirea/locul ii apartine lui Copos pentru ca nu vad de ce ar cumpara/defrisa exact peste drum unde era un spatiu verde neamenajat cand putea sa faca cladiri de birouri exact langa Hotel [mai ales ca in spate langa hotel parc/best western a aparut tot un astfel de spatiu [sediu Ana Holding]

Ovidiu Draghia spunea...

@HM - si eu trec zilnic pe langa si ar fi pacat sa dispara, de aceea am tras acest semnal de alarma.
@Dan. Stiu ca apartine lui Copos, din sursele mele. Nu stiu 100% daca o va demola, dar speculez pentru ca se vede si din foto cum arata, a fost si acel incendiu care de obicei este "accidental provocat"; plus proiectul imobiliar anuntat de omul de afaceri in 2008. Apoi, e mult mai interesant sa faci ditai cladirea la sosea, cu acces rapid si vizibilitate buna, decat sa o faci in fundul curtii, nu crezi?

armyuser spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
armyuser spunea...

Clădirea despre care ai vorbit, Ovidiu, a cam dispărut.

Aşa cum spune şi HM, în ea funcţionase grădiniţa/creşa pentru copiii angajaţilor la Casa Scânteii şi era din aceeaşi familie stilistică cu elemente clasice a mijlocului anilor 1950. Este posibil să fi fost o realizare după un proiect tip sovietic.

Dacă te-ai uitat atent, pe un perete interior vizibil prin fereastra stângă din prima fotografie se putea vedea o pictură pe perete cu Alba ca Zăpada lui Disney.

Anonim spunea...

Nu stiu ce se poate face pt. a mai salva cite ceva din farmecul Bucurestiului de alta data: arbori, spatii verzi, cismele si cladiri frumoase...Mi se pare HORROR ce se intampla in sectorul 1, si numai!

Anonim spunea...

Buna ziua,

Doriti sa faceti link exchange cu http://super-bingometropolis.info ?

Astept un cometariu pe aceasta pagina: http://super-bingometropolis.info/link-exchange/ cu titlul pe care doriti sa-l trec in cazul in care acceptati, eu as dorii sa fiu trecut cu urmatorul titlu: Super Bingo Metropolis, multumesc.

Doriti sa faceti link exchange cu http://digitvonline.info ?

Astept un cometariu pe aceasta pagina: http://www.digitvonline.info/link-exchange/ cu titlul pe care doriti sa-l trec in cazul in care acceptati, eu as dorii sa fiu trecut cu urmatorul titlu: Digi Tv Online, multumesc.

Astept raspuns.
(: