Vineri seara am tras o plimbare printre ruinele Centrului istoric din Bucuresti. Strada Smardan, singura refacuta la nivel de carosabil, a devenit o imensa terasa inchiriata moka prin care cu greu ai loc sa navighezi, fireste printre mese si scaune.
In incercarea de a sta la o terasa mai aerisita si nu asezat fix in mijlocul drumului am aterizat in Curtea Sticlarilor. Nimerisem in locul asta in perioada facultatii cand imi ascuteam ochiul de privit Bucurestiul in detaliu si cioburi.
In urma cu doar 10 ani inca mai puteam vedea in curte sticlarii cum sufla sticla, chestie care era extrem de interesanta pentru ca din tot centrul comercial istoric era cam singura activitate pastrata vie vreme de doua secole.
Spiritul comercial a invins, sticlarii au fost mutati/ alungati iar spatiul din Curtea Sticlarilor a fost realocat unei bodegi botezate Curtea Berarilor. Pentru vie memorie, a fost postat in mijlocul curtii un artefact straniu pentru neofiti, in fapt unul dintre cuptoarele care serveau la zamislirea sticlei.
Metropotam, un site simpatic care valoriza trecutul Bucurestiului, are un articol glorios despre Curtea Berarilor si nu este deloc afectat de disparitia vechilor sticlari, ucisi de foamea de ban facut imediat. Ca i-am fi putut valoriza si turistic, punand o taxa modica de intrare in curte, apoi vanzand produsele lor... Asta e alta poveste.
Si, in sfarsit, iata ce misto arata fatada vechii cladiri: tencuiala nefinisata, aere conditionate, perdele atarnate la etaj... Super.
Click pe foto pentru a le mari.
6 comentarii:
Esti un pic in eroare cu premisa de la care pornesti aici... Nu ca as fi de acord cu comerciantii care isi baga nasul peste tot dar sticlarii nu isi mai fac treaba acolo pentru ca nu mai au voie. Stii... reglementarile Uniunii Europene nu le mai dau voie sa foloseasca focul in loc deschis in procesul de fabricare a sticlei... Era un spectacol interesant dar...
Oricum nu as blama niste oameni ca in loc sa lase in zona aia un loc gol au inchiriat spatiul unora care au gandit sa puna acolo baruri si terase.
Povestea cu UE nu trebuie luata asa de tare in serios! Da, sunt reglementari, dar cand vine vorba de traditie se mai si negociaza. Un exmplu: francezii si una din fabricile lor traditionale de branza, care, fiind veche, nu respecta normele UE. Logic! Si ei refuza sa o inchida pt. ca e o chestie culturala pana la urma.
Sa nu amestecam ulcelele.
Metropotamul are o sectiune bogata in povesti despre locuri vechi, mai uitate sau inca vii, nedreptatite sau nu de mana grea a modernitatii.
Pe de alta parte Metropotamul are si sectiunea recenzii de carciumi, care nu se suprapune peste ce de sus.
Si s-avem pardon, Curtea Sticlarilor asa cum era ea inainte de terasele alea acolo, era jalnica. Nu sustin ca gloata cu damf de bere e mai demna de atentie... :)
@Cristina. Ok, eu am zis ce gandesc, poate ca eu idealizam metropotamul.
In romania se produc ilegalitati de un anumit angajat (Valentin Vernea - National On Trade Channel Manager) care a folosit banii societatii pentru a isi crea propria afacere. Acesta nu a investit nimic din propriile resurse. "Curtea Berarilor" - mai exact SC ANCIENT PUB SRL sediul social B-dul Lacul Tei 121 BUCURESTI (sediul social este acelasi cu domiciliul d-lui Vernea Valentin) Nr de ordine in Registrul Comertului J40/3317/2007 Cod unic de inregistrare 21117748 - este un proiect facut de arhitectii firmei Ursus Breweries si cum nu putea fi actionar Vernea Valentin in acte a trecut-o pe viitoarea lui sotie Surcel Larisa (nunta este pe 23 august 2008) si pe cateva rude a colaboratorilor lui. Printre ilegalitati se numara si repartizarea zonelor de livrare a berii si obligarea celor care isi deschid afaceri noi sa se aprovizioneze de la cei care dau spaga lunar lui Vernea Valentin. Numai contra cost acestia pot primi: umbrele, materiale publicitare, bani, etc. Mai este o asociata care nu este interesanta dar in urma unei verificari mai amanuntite veti veadea cine este fratele acesteia, care are stranse legaturi cu firma Mercury. Firma Mercury cu care colaboreaza dl Vernea din perioada cand nu era angajat la SABMiler contribuie la averea personala a acestuia lunar. Deasemenea acesta colaboreaza si la alte proiecte pentru concurenta.
Sub diverse motive nu acorda contracte si nu livreaza materiale promotionale decat daca primeste anumite beneficii personale si daca verificam reprezentantii zonali din Bucuresti, zona Calarasi etc. observam cu stupoare ca nu sunt decat prieteni apropiati din copilarie, fosti colegi de facultate, si/sau rude ale acestuia
Deasemenea dl Vernea Valentin mai detine societatea VALLA ADVERTISING S.R.L. cu sediul social in B-dul Lacul Tei 121 BUCURESTI Numar de inmatriculare la Registrul Comertului:J40/12204/2002, cod unic de inregistrare 15046707.
de vestita curte a sticlarilor si-a batut joc actualul patron al sc.glass art srl. Datorita lui n-o sa mai vedeti sticlari la lucru,nu din cauza UE
Trimiteți un comentariu