marți, 23 februarie 2010

Hartile on-line ale Bucurestiului - care sunt cele mai bune?

Inca nu am gasit o harta online a Bucurestiului care sa ma multumeasca. Mi-as dori de la o astfel de harta sa se se incarce repede, sa combine cautarea oricarei artere din Bucuresti cu numarul sau postal, zoom-ul sa fie rezonabil din punct de vedere detaliu... Apoi, la cautarea strazii, sa-mi ofere sugestii in cazul in care am scris numele eronat si sa poata gasi o artera si dupa numele vechi. Insa am pretentii foarte mari, pentru ca actualele site-uri cu harti ale Bucurestiului ofera fiecare cate putin din ce mi-as dori eu de la o singura harta Bucuresti. Mai jos, un top al hartilor Capitalei, dupa criteriile evocate anterior.

1. Harta Bucuresti pe site-ul Primariei Generale
Cea mai buna harta on-line a Bucurestiului se afla pe site-ul Primariei Mari. Din punct de vedere design este total inestetica, dar functioneaza pe cautare detaliata, atat a strazii, cat si a numarului postal. De asemenea, are un instrument interesant de masurare a distantei intre punctele pe care userul le marcheaza pe harta Bucurestiului.

2. Harta Bucurestiului pe Google Maps
Harta Bucurestiului este inca un haos pe Google Maps, unde numeroase obiective apar prost plasate, arterele sunt alandala pe harta, iar numarul postal trimite gresit. Totusi, este sigur ca se lucreaza la optimizarea ei, iar vederea din satelit a Bucurestiului ramane un plus indiscutabil. Apoi, Google stie care sunt cartierele Bucurestiului si le afiseaza la cautare. O putem accesa si prin site-ul http://harta-bucuresti.com.ro.

3. Harta Bucurestiului pe Yahoo Maps
Yahoo Maps nu ofera inca posibilitatea cautarii numarului postal al unei artere. Nu stie nici care sunt cartierele Bucurestiului, insa are imagini din satelit ale Capitalei. Harta Bucurestiului, via Yahoo Maps, poate fi accesata si prin site-ul www.123bucuresti.ro.

4. Harta de pe Bucharest Guide
Aceasta harta a Bucurestiului nu ofera posibilitatea asocierii dintre o strada si un numar postal, dar are un filtru in plus, cel al zonelor (a se citi al cartierelor), selectate dintr-un lista. Apoi, putem cauta repere pe harta si dupa criterii precum: Adult, Bar & pub, Casino, Restaurant Bucuresti etc.

5. O harta a Bucurestiului + destinatii
Pe bucuresti.com.ro, cautarea se face strict dupa numele strazii. De asemenea, poate fi generat un traseu prin scrierea a doua artere.

6. Harta de pe Salut Bucuresti
Cea mai neinspirat construita harta, cu un usability discutabil, este pe Salut Bucuresti. Nu exista un camp de cautare, iar userul trebuie sa foloseasca directorul alfabetic de unde da click pe litera de inceput al numelui strazii, apoi face scroll intr-o lista pentru a gasi artera pe harta Bucurestiului. Dar atentie! Daca doresc sa gasesc Dionisie Lupu, trebuie sa o caut la litera L - Lupu Dionisie.

7. Harta Bucurestiului de pe bucharest-map.com
Acest clasament are si o interpretare subiectiva, fireste, pe langa criteriile pe care le-am amintit la inceput. Unul dintre testele aplicate hartilor a fost gasirea strazii Dionisie Lupu, importanta pentru mine. Este o strada ultracentrala, destul de lunga si este firesc sa apara pe orice harta a Bucurestiului. Ei bine, nu apare si pe aceasta din urma! Asa incat, pe langa absenta cautarii dupa numarul postal pe harta Bucurestiului si pe langa designul deficitar, o plasez linistit pe ultimul loc in clasamentul meu.

Harta Bucuresti pe care o recomand

Pana la perfectionarea Google Maps, pana ce Yahoo Maps va cauta si dupa numarul postal pe harta Capitalei, sa ne multumim cu oferta hartii online a Bucurestiului de pe site-ul Primariei Generale. Mai jos, am pus embed-ul hartii Bucuresti de pe Google Maps.


View Larger Map

4 comentarii:

Anonim spunea...

Esti cam subiectiv. Google maps nu are decat strazile mari. Yahoo maps are si strazile mici si in plus cauta dupa numarul strazii, ceea ce mie mi se pare foarte util, uite colentina, 20 , bucharest, romania, http://maps.yahoo.com/#mvt=m&lat=44.459639&lon=26.131517&zoom=16&q1=colentina%2C%2020%20%2C%20bucharest%2C%20romania.

Mai exista si maps.bing.com care are un mod extraordinar, aerial / bird's eye view din care se vede bucurestiul din avion cu detalii foarte bune. Deci google este departe de a fi o harta pentru Bucuresti, pentru Dumenezeu, nici macar nu are strazile :)

Ovidiu Draghia spunea...

Fireste ca sunt subiectiv, am recunoscut asta in articol. Dar nu toti suntem, cumva?

Si apropo, de cand nu ai mai accesat Google Maps? Sunt afisate toate strazile din Bucuresti, precum si cartierele.

Anonim spunea...

mie imi place wikimapia:
http://wikimapia.org/#lat=44.431481&lon=26.098924&z=16&l=0&m=b

maimutoiul spunea...

dati-mi si mie linkul cu harta de pe primaria capitalei, caci n-o gasesc deloc!!