joi, 18 februarie 2010

Traiesc ECO, dar nu exagerez. Ghid in cativa pasi comozi

Stiu ca este [inca] la moda sa fii ECO. Lumea ii califica fie drept fitosi pe ecologisti, fie drept dereglati pentru ca, nu-i asa, planeta oricum este dezechilibrata si noi nu putem face nimic.
De asemenea, o alta piedica in calea manifestarii unui spirit ECO este comoditatea. Vreau sa arat in acest articol cum putem avea si comoditate, si comportament ECO, fara a exagera.
Gunoi aruncat selectiv
Acasa am o galeata de gunoi, langa care se afla o punga mica in care arunc tot ce e plastic si hartie.
- plastic: folii de medicamente, tiple ale revistelor, cutii de iaurt clatite cu putina apa inaintea aruncarii [nu si cu Axion, am zis ca nu o dam in extreme], diverse recipiente etc.; cand merg sa reciclez, adaug sticlele de plastic puse intr-un colt si clatite o data cu apa - nu uit sa desurubez dopul si sa-l arunc separat!
- hartie: etichete, facturi, plicuri, ziare, reviste, ambalaje, prospecte si cutii medicamente, bilete etc.
- sticle: sunt puse intr-un colt si aruncate la containerul special cand se aduna in numar mai mare.
Mentionez ca nu arunc selectiv doar gunoiul din casa, ci rezerv un buzunar al gentii pentru gunoi curat tip ambalaj ciocolata, punga de covrigi si altele care se aduna cat ma aflu in oras/ la job.
NU ARUNC GUNOI PE STRADA. In masina, pe role sau pedestru, stau cu gunoiul in mana sau in buzunar, dupa caz, pana gasesc un cos pe strada. Ori il duc acasa la punga de reciclat, daca e cazul.
Electricitate - sa facem economie!
Acasa
Am pus becuri economice, neon la bucatarie si variator in locul intrerupatorului in camera.
Am ales produsele electrocasnice, frigiderul si cuptorul cu microunde, dupa criteriul clasa energetica A si apoi dupa firma producatoare.
Am setat monitorul sa se opreasca dupa 3 minute de nefolosire - de exemplu cand ascult muzica de pe un radio al iTunes si nu stau la computer setarea e binevenita.
Cand nu folosesc computerul, opresc dintr-un buton plasat pe prelungitor curentul care alimenteaza computerul, modemul, receiver-ul TV si altele.
La job
Ma deconspir: eu sunt cel care stinge lumina in bucataria si baia redactiei HotNews, ziua cand e soare afara ori seara cand nimeni nu se afla in aceste incinte. Pana la urma, asa facem si acasa, nu?
La sfatul colegului Magor, de la Think Outside the Box, nu mai folosesc liftul desi suntem la 5 (etajul 4, dar avem si mezanin). E mai sanatos si nu consum curent. Oricum sunt niste jafuri nesigure. Ups, Base si Boc au urcat cu ele recent, venind la noi, trebuia sa zic asa de ascensoare?
Opresc monitorul cand stiu ca nu voi sta o perioada mai lunga la laptop.
In oras
Evit sa folosesc scarile rulante, daca ele sunt pe modul economic si as fi singurul care le-ar folosi in acel interval.
Transport
Am masina si o folosesc, dar cu grija si echilibrat. De exemplu, din cauza ca nu este gata statia de metrou Pajura, dupa 20 de ani de la constructia ei la rosu, sunt nevoit adesea sa iau masina pana la Aviatorilor de unde ma sui in metrou. Am Card Activ cu abonament lunar integral RATB si Metrorex - 75 de lei - si folosesc foarte des transportul in comun - mai ales metroul, extrem de comod.
Vara mai folosesc rolele cand vreau sa ajung, in weekend, din Pajura pana in centru, iar cand merg in Herastrau plec de acasa direct pe role.
Mancare
Sunt atent la ce mananc din punct de vedere al sanatatii. Caut sa cumpar doar paine cu paine, nu porcariile tip Vel Pitar cu jdemii de E-uri. Totusi, am nevoie de paine feliata si mai fac compromisuri cand nu se poate altfel.
Caut sa cumpar portii mici, pentru a nu arunca mancare, asta nu din parcimonie, ci pur si simplu din dorinta de a polua cat mai putin.
Beau lapte de tara - gasiti usor furnizori, trebuie intrebati prietenii / colegii pentru o sursa, branza de la tarani, iar vara fructe si legume romanesti.
Beau mult ceai, in special din plante, indulcit cu miere luata de la tarani. Aceea din comert are de obicei mult zahar si aditivi variati.
De ce traiesc asa? Vreau sa impresionez?
Da. Recunosc ca vreau sa MA impresionez facand toate acestea. Vorbind foarte serios, asa ma simt eu bine cu mine insumi, facand cat mai putin deranj pe planeta asta si asa chinuita si pangarita de inconstienta multor semeni. E un modus vivendi usor de practicat, comod, nederanjant. Consider ca este o dovada de inteligenta subreda sa afirmi ca este inutil un astfel de comportament pentru ca nu schimbi nimic, pentru ca nu se face primavara cu o floare etc. Lasati prejudecatile deoparte, nu este deloc incomod sa actionati ECO - inclusiv mers la plantat copaci ori curatat primavara o padure, cu o asociatie - macar o data pe an, o zi din viata noastra!
Si astfel, cu umila mea contributie, ajut parcurgerea drumului catre idealul de a avea Bucurestiul [mai] curat si civilizat.

6 comentarii:

Irinaaa spunea...

Ma bucur ca exista astfel de oameni pe aceasta planeta, ca tine si ca mine. Si eu duc o viata asemanatoare cu a ta de aproximativ 1 an si mi se pare ca e normal ceea ce fac. Colectez selectiv deseurile: plastic, hartie, ulei uzat si altele; cateodata sting toate becurile prin casa (ecologice) si aprind lumanarele(pastile). E foarte bine sa nu ai constiinta incarcata ca poluezi sau distrugi natura. Iar daca unii cred ca e fitosenie, ar fi bine sa fie si ei fitosi! Asadar, sper sa ne inmultim rapid! Succes in continuare ;)

Ovidiu Draghia spunea...

Multumesc Irina pentru ganduri. Sper sa fim contagiosi.

nicoleta spunea...

Oameni frumosi. Asta ne incurajeaza pe toti. Acum demaram un proiect la scoala si sper sa molipsesc macar putin si copiii. Inceputurile sunt grele, dar, vazand oameni care gandesc astfel, cred ca se poate. Intr-adevar, ar trebui sa ne gandim, fiecare, cat deranj facem pe planeta...

Omuletii Verzi spunea...

Foarte tare blogul tau! Ar fi super daca te-ar "asculta" comozii din jurul nostru :)

Poate ti se pare interesant, un experiment pe care l-am facut pe blogul nostru. Se cheama Ecology around the world. Luam saptamanal 2 tari si aflam cum e sa fii eco si comod pe acolo!

Mult spor in continuare!

Ovidiu Draghia spunea...

@ Omuletii Verzi. Multam de aprecieri. Suna fain, am putea si merge acolo? :D

Anonim spunea...

Gand la gand cu bucurie prietene ! Sa facem curatenie in exteriorul nostru precum si in interiorul nostru ! vom descoperi ca bogatia pe care o cautam cu totii se afla aici si pentru a avea acces la ea trebuie doar sa facem curat ... sa punem carul in urma boilor cum ar face orice bun gospodar si nu inaintea lor cum o fac din pacate foarte multi oameni in ziua de azi cautand o bogatie iluzorie. Sa urmam caile firesti date de Mama Natura si vom deveni mai bogati chiar si in plan material ! Nu este adevarat ca resursele sant epuizabile : v-ati gandit la iubire ?