luni, 13 decembrie 2010

Galerie foto - Printre ruinele Berzei Buzești

Noul bulevard Buzești Berzei Uranus a prins viteză în ultimele săptămâni, astfel că peisajul în zona Pieței Matache și a intersecției dintre Știrbei Vodă cu Berzei s-a schimbat considerabil. Duminica aceasta am mers cu aparatul foto în zonă și am fotografiat resturile clădirilor deja demolate, precum și imobilele curățate de locatari, de mobile, de ramele ușilor și ale geamurilor, de viață cu alte cuvinte. Am intrat pentru prima dată, dar și pentru ultima, în câteva clădiri eviscerate și am reușit să fotografiez dintr-una ruinele fostei policlinici de la intersecția Știrbei Vodă cu Berzei.

Sentimentele care m-au încercat au fost antagonice, în timp ce mă plimbam prin apartamente până mai ieri pline de viață. Pe de o parte, mă încerca un sentiment de revoltă pentru că o parte dintre clădirile distruse erau valoroase și ar fi trebuit salvate. Să ne reamintim că în perioada comunistă biserici sau chiar blocuri întregi au fost translatate pentru a nu fi demolate. Hotelul Marna ori Hala Matache - aflată pe lista neagră, nu ar fi putut să fie deplasate cu câțiva metri înapoi? E o întrebare a unui nespecialist, însă mă miră că pentru niciuna din clădirile cu statut de monument istoric nu a fost încercată aplicarea unei astfel de măsuri. Pe de altă parte, am citit o sumedenie de texte legate de realizarea bulevardului Magheru și am observat că și acolo au existat reacții similare contra proiectului. Așa să fie de fiecare dată, niște cârcotași protestează contra modernizării, iar peste ani el se dovedește a fi fost foarte util? Timpul va arăta aceasta.

Galerie foto - Ruinele Berzei Buzești

Dublu click pe foto pentru a intra în album

2 comentarii:

Mihaeladm spunea...

of, de mult timp mi-am promis ca imi iau aparatul foto si vin cateva weekend-uri in Bu numai ca sa fac poze cladirilor astora cum n-au sa mai fie!
Ma retine desigur teama de a nu fi luata la bataie pentru ca pozez casele oamenilor. Case pe care altii au sa le darame oricum.
Acum nu pot decat sa sper ca pana la primavara nu va fi demolat chiar totul.
Tu te dovedesti a fi un optimist mult prea intelegator, eu nici nu vreau sa fac paralela propusa de tine in final.
Multumesc pentru fotografiile facute, superba cea cu cei doi "ochi-sparturi" in cladire, ca si cand am vedea exact prin ochii fostei cladiri.

Ovidiu Draghia spunea...

Sunt inca optimist, cat pot. Multumesc Mihaela pt comentariu si aprecieri.