miercuri, 12 noiembrie 2008

Stiati ca o cauza a crizei este moda crizei?

Oamenii, vor nu vor, actioneaza gregar. D-aia exista mode de tot felul, dar si detractori ai acestora - tot un grup care se opune modistilor. Pai si criza asta este cauzata, intr-o buna parte, de moda.

Ce vreau sa spun e ca atata se vorbeste de criza, incat si in tari ca Romania unde ea nu produce decat efecte mici - momentan - a isterizat oameni care altfel erau ok si dispusi sa-si cheltuiasca banii, proprii sau din overdraft, pe chestii.

Desi nu au ramas fara job si nici nu exista perspective sa ramana fara - vorbesc de majoritatea "mare" a angajatilor, fiindca criza este un trend, cum era cel eco de exemplu, pai hai sa ne adecvam crizei. Cumpar mai putine, nu-mi mai schimb masina, nu-mi mai redecorez casa, da-o dracu de vacanta in Bora-Bora.

E bine? Nu, pentru ca desi economisim niste bani si ii cheltuim mai inteligent, trimitem o multime de oameni in somaj. Exemplu concret: Dacia are cu 50% mai putina cerere pe piata interna fata de perioada similara a anului trecut.

Nu vin cu o solutie, dar ofer o alta perspectiva: pe langa ceea ce stiam ca aceasta criza este mult crescuta si de panica, si de zvonistica, iata ca mai este acest paramtru: e cool sa vorbesti cu o mina ingrijorata de criza, e trendy sa faci economii si sa treci pe lapte Brenac la punga, mai ieftin decat Fulga in cutie de carton, e mai din popor painea aia clasica nefeliata decat astea in tipla cu E-uri la vedere.

Traim criza, respiram briza de criza. Suntem crizati. Suntem insasi criza!!! La crise c'est moi.

Niciun comentariu: