duminică, 14 decembrie 2008

Targul Taranului la Bursa de Marfuri si magazinul Belaggio Casa din Uranus

Duminica dis de dimineata am purces intr-un loc drag, in Uranus, atat cat mai este. Am vizitat cladirea care a adapostit Bursa de Marfuri (si Vama Intreposite, cum inca sta scris pe frontispiciu), loc unde s-a mutat Targul Taranului Roman, cu bucate si bauturi traditionale.



Cladirea Bursei de Marfuri a fost renovata a la francaise, adica s-a pastrat intacta fatada, jucata din caramida rosie, materie prima pentru constructiile industriale, par excellence. Si nu doar, daca ne gandim la stilul Tudor - vezi Muzeul de Arta Medievala Minovici, din Bucuresti.

Prin urmare, spatiul din interior nu transmite decat raceala betonului, insa e bine si asa. Din curtea aflata in spatele Vamii Intreposite se poate vedea o cladirea inrudita ca stil , mai mult ca sigur parte dintr-un vast ansamblu in care se afla si turnul de apa E-Uranus.

Am lasat piata de bucate, apetisanta, dar cam scumpa - stim bine ca tot ce este eco se plateste cu multi gologani, si am traversat in cladirea de vizavi, lipita de piata de flori. Renovat in niste culori cam stridente, inca de ani buni, spatiul a primit recent o intrebuintare: gazduieste magazinul Belaggio Casa, plin de decoratiuni de bun gust, unele piperate ca pret.



Spatiul este o bucurie pentru ochi prin culoare, bun gust si amenajare ca la carte. Am ramas mut de placere in partea din spate, aflata intr-un pavilion de sticla, incins cu grinzi metalice care duc mintea spre dantelaria art-nouveau. Iar prin mixul fier-sticla se zareste silueta fantomatica a defunctei fabrici de bere Bragadiru.


Daca va grabiti, adica pana spre primvara, mai aveti sansa sa prindeti strada din fata pietei de flori neasfaltata. De ce va recomand asta? Pentru ca piatra cubica isi are uneori rostul ei in spatiul urban. Aici nu doar ca exista o logica estetica intre piatra de caldaram si caramida rosie a Bursei de Marfuri. Mai e ceva.

Bucurestiofil asumat, imi place mult bucata de istorie urbana incastrata solid intre pietrele cubice, in dreptul pietei de flori: este vorba de intersectia unor vechi sine de tren cu cele de tramvai. Tramvai care traversa Uranusul si ale carui sine se mai puteau vedea in urma cu cativa ani oprindu-se fix intr-un bloc de langa Palatul Parlamentului; tren care se desprindea inaintea Garii Filaret, prima gara a Bucurestiului, si isi umplea maruntaiele insetate cu bere de la Fabrica Bragadiru...







Niciun comentariu: